Medi ambient

Medi ambient

La temporada hivernal es tanca amb 360 allaus registrades, un 44% més

Segons l’Institut Cartogràfic i Geològic són de mida més petita i concentrats a la primavera

La temporada hivernal a muntanya ha acabat amb 360 allaus enregistrades, un 44% més que els 250 que solen ser habituals. Han estat, però, de nivell de perill baix, com ja va passar la temporada passada, i en general de mida petita. Segons el departament de Territori, es deu a una acumulació de gruixos de neu per sota de la mitjana, una situació que només ha tendit a normalitzar-se a finals de temporada, sobretot per les nevades abundants de març, abril i maig. De fet, han estat els mesos que han enregistrat més allaus. Tot i el perill baix, hi ha hagut una víctima mortal.

L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), dependent del departament, és l’ens encarregat de la vigilància i la predicció del perill d’allaus a Catalunya. Va començar l’emissió el 22 de novembre de 2023 i el darrer butlletí es va fer ahir dijous, 6 de juny. Segons les bases de dades d’allaus, Catalunya té 1.300 quilòmetres quadrats de terreny allavós i, tot i que cada any és molt diferent, es registren entre 250 i 300 allaus per temporada. Aquest any s’han detectat 360, en part perquè s’ha intensificat la cerca i la informació. El sector amb més freqüència d’allaus ha estat l’Aran-Franja Nord de la Pallaresa, seguit de la Ribagorçana-Vall Fosca i de la Pallaresa. En general, el perill d’allaus és baix. El grau mig a tot Catalunya ha estat 1,6 en una escala de l’1 al 5. I com ja va passar la temporada passada,el perill d’allaus ha estat per sota de la mitjana, que és de 2 per a la sèrie 1999-2024. Només s’ha produït un grau de perill d’allaus fort (4) durant nou dies, de forma local, els mesos de febrer i març a l’Aran-Franja Nord de la Pallaresa i a la Ribagorçana-Vall Fosca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia