Medi ambient

El begurenc multat per filmar cries de tortuga careta sota aigua, absolt

El begurenc Jordi Atienza, instructor de busseig i especialitzat en filmacions subaqüàtiques, va ser denunciat a l’agost de l’any passat per haver filmat l’alliberament d’exemplars de tortuga careta que acabaven de sortir dels ous a la platja de sa Riera. Però el Departament d’Acció Climàtica ha acabat arxivant l’expedient instruït a instància dels Agents Rurals, després que el regidor de Medi Ambient de Begur, Jordi Gonzàlez, i altres persones l’acusessin d’haver empaitat les cries amb una càmera i flaix.

Inicialment, Atienza havia rebut la notificació d’una sanció lleu, per un import de 100 euros, el mínim que preveu la llei en aquests casos. Però va decidir al·legar-hi perquè en l’expedient hi havia incorreccions, com ara que s’havia submergit amb un equip de busseig amb ampolles d’aire –ho va fer només amb esnòrquel, màscara i aletes, “a prou distància dels animals”– i sosté que no té flaix. Segons sembla, el regidor i els serveis de Medi Ambient del consistori van dir als Agents Rurals que Atienza havia sol·licitat un permís denegat, però l’afectat ho refuta i l’Ajuntament no ha pogut acreditar cap prova de la comunicació prèvia.

Altres impactes

Atienza subratlla que la “contaminació marina, les xarxes fantasmes, els plàstics i microplàstics, la pesca excessiva, l’ús d’embarcacions d’esbarjo i la destrucció del seu hàbitat són només alguns dels factors que amenacen la supervivència de les tortugues marines”, més que no pas una immersió que sosté que va ser “respectuosa” i que acredita amb la seva trajectòria per a l’elaboració de documentals, que poden “contribuir a conscienciar a preservar la fauna i el medi”. També ironitza que la mateixa convocatòria oficial de gent a la platja per assistir a l’alliberament dels animals també els podria haver destorbat, “fins i tot més”.

La directora territorial d’Acció Climàtica, Elisabet Sànchez, finalment ha decretat l’arxiu de l’expedient i ha donat per bones les al·legacions, tot i que ara Atienza –exregidor del consistori–, demana una disculpa pública al govern local per la “persecució”, i també la dimissió del regidor González, a qui culpa d’una “clara vulneració de la protecció de dades” en revelar el seu nom, adreça i telèfon als Agents Rurals perquè es posessin en contacte amb ell dies després. De moment, aposta pel “diàleg”, però no descarta recórrer als jutjats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.