Medi ambient

MEDI AMBIENT

L’escola Marià Cubí de Malgrat, referent d’innovació energètica

La transformació de l’escola de primària Marià Cubí de Malgrat en un edifici autosuficient pel que fa al consum d’energia és una mica més a prop. El projecte pilot per aconseguir-ho preveu la rehabilitació de la façana del centre incorporant noves tecnologies de producció i emmagatzematge d’energia renovable. En concret, segons informa el director general de l’Ajuntament de Malgrat i impulsor de la iniciativa, Víctor Martínez del Rey, inclou, entre altres coses, “la instal·lació de panells fotovoltaics de diferents característiques, un sistema de ventilació que regularà la climatització en funció de les necessitats, i finestres que tindran un nou sistema de ventilació automàtic que actuarà en funció dels nivells de CO2 interiors”. L’objectiu final és cobrir les necessitats energètiques anuals convertint-lo en un edifici de balanç energètic zero. Martínez del Rey assenyala que tot just ara s’està acabant de definir el projecte amb la participació tant dels responsables de l’escola com del mateix Ajuntament. Si es compleixen els terminis, les obres podrien començar la primavera del 2025. L’autosuficiència energètica, però, no es limitarà a garantir les necessitats de l’edifici educatiu. “En aquelles èpoques com l’estiu o Setmana Santa en què no hi hagi activitat, les plaques fotovoltaiques continuaran generant energia que es reaprofitarà dins el context de creació d’una comunitat energètica que hem iniciat en el municipi”, afirma el director general.

El projecte, batejat com a Aegir, neix a partir de la proposta de la fundació Tecnalia Research and Innovation, un centre de recerca del País Basc, que va convidar Malgrat a formar part d’un consorci d’entitats de diferents països europeus que es van presentar a la convocatòria de projectes d’innovació ambiental organitzada per la Comissió Europea. Es va aconseguir una subvenció de 10 milions d’euros per desenvolupar-lo en un termini de quatre anys i, a banda de l’escola malgratenca, la nova tecnologia també s’instal·larà en una caserna de la policia de França, en un edifici de Dinamarca i en una casa a Romania. El cost de l’obra prevista al Marià Cubí puja a 800.000 euros, als quals s’afegiran els materials i la tecnologia de nova creació. Avui i dimecres es reuneixen a Malgrat els participants en el projecte. L’alcaldessa de Malgrat, Sònia Viñolas, destaca la importància d’haver aconseguit uns recursos “que no tan sols dignificaran el centre, sinó que el convertiran en un referent de la sostenibilitat energètica”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

Els càmpings catalans registren un mes de juliol més que òptim

barcelona
SOCIETAT

Tossa de Mar rebrà 200 migrants procedents de les Canàries

TOSSA DE MAR
seguretat

Sant Adrià demana a Interior més policia a la Mina

Sant Adrià de Besòs
Educació

Reclamen solucions aquest mateix curs per la falta de places a l’FP

barcelona
successos

Controlat l’incendi a unes oficines al costat d’una benzinera a l’Hospitalet de Llobregat

L’Hospitalet de LLobregat
QUERALBS

Paneque es compromet amb el projecte Ecovall de Vall de Núria

Queralbs
RIELLS I VIABREA

Concorregut Aplec de Sant Llop amb sopar i ofici religiós

Riells i Viabrea
SOCIETAT

Protesta visual a Castelldefels contra el desmantellament del carril bici

Castelldefels
INFRAESTRUCTURES

La represa del servei a l’L5 dilluns tanca un estiu d’obres al metro

Cornellà de Llobregat