Medi ambient

La prevenció d’incendis no s’atura a les muntanyes de Colera i Portbou

El conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort Subiranas, ha visitat aquest matí els treballs de prevenció d’incendis que el Departament està portant a terme a la zona de les muntanyes de Colera i de Portbou, al costat de l’incendi més gran que va patir Catalunya el 4 d’agost de 2023.

Aquestes forests públiques, titularitat de la Generalitat de Catalunya, s’inclouen a l’Espai Natural Protegit del Massís de l’Albera (xarxa Natura 2000), i al perímetre de protecció prioritària del Massís de l’Albera (PPP G1), molt a prop de la frontera, una àrea històricament castigada pels incendis i amb gran inversió efectuada en treballs de prevenció.

Les actuacions que s’estan executant ara, en el marc del programa Next Generation, consisteixen en treballs silvícoles d’estassada, poda, aclarida i trituració de restes en una superfície de 100 hectàrees principalment del terme municipal de Colera. També s’arrangen pistes i vials forestals existents en 7 quilòmetres i s’estan adequant dos punts d’aigua de prevenció d’incendis de puig d’Esquers i pla del Ras. A més, també s’estan fent actuacions de millora del ferm i els drenatges dels vials forestals, per allargar-ne la vida útil i facilitar el trànsit de vehicles de prevenció i extinció d’incendis.

Els treballs previs de prevenció que s’havien fet a la zona van ser molt efectius per minimitzar l’impacte dels incendis del passat 2023, d’una banda l’incendi del 6 d’agost, originat a Portbou amb 573 ha afectades entre Portbou i Colera, i el del 16 d’abril, iniciat a Banyuls de la Marenda, d’un total de 870 ha, 143 ha de les quals a Portbou. Els treballs silvícoles i els manteniments mitjançant pastura realitzats a les àrees estratègiques van facilitar les actuacions de Bombers per actuar sobre l’incendi, pel fet que la reducció de combustible que comporta la pastura va reduir la longitud de flama i va facilitar les maniobres d’extinció, cosa que va representar un canvi de comportament del front de l’incendi.

A més, en el cas de l’incendi de Colera de l’agost, les zones mantingudes amb una baixa càrrega de combustible mitjançant pastura de boví i treballs mecànics va suposar un punt d’emplaçament per poder contenir els fronts i evitar que l’incendi pogués tenir un perímetre superior o, inclús, passar a l’Albera interior. I el que és important també, el bon estat de la xarxa viària principal va permetre la circulació dels vehicles d’extinció amb condicions de seguretat

Potencial ramader

Un cop passat l’incendi forestal, a la mateixa tardor es va treballar per restituir la capacitat de desenvolupar l’activitat ramadera mitjançant l’arranjament d’infraestructures pròpies del Departament d’Acció Climàtica. Es va substituir un total de 6.000 m de canonada de subministrament d’aigua juntament amb la instal·lació de dos abeuradors de 1.500 litres que s’havien vist afectats per l’incendi, per permetre el subministrament d’aigua als ramats existents. Juntament amb la substitució dels elements afectats, s’ha fet la tallada puntual de peus afectats per l’incendi que tenen risc de caiguda sobre les pistes forestals principals.

Reforçar mesures

Les franges de protecció, d’una amplada mínima de 25 m amb la vegetació tractada, són una mesura indispensable per millorar la seguretat de les poblacions i els elements vulnerables, atès que limiten les afectacions en cas d’incendi forestal i eviten la dispersió dels recursos d’extinció, que poden així centrar-se a lluitar contra la propagació del foc.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia