Medi ambient

Medi ambient

Formaran voluntaris per preservar la tortuga careta al Garraf i el Baix Penedès

El grup d’estudi i protecció dels ecosistemes catalans –GEPEC-Ecologistes de Catalunya– ha iniciat una campanya per formar voluntaris que ajudin a vigilar la posta d’ous que cada estiu fan les tortugues careta a les platges del Garraf i del Baix Penedès. Si bé l’ONG fa anys que treballa a gran part del litoral català, aquest estiu s’ha proposat focalitzar l’atenció en els sis municipis d’aquesta franja per enfortir un equip de voluntaris que vetlli pel seu territori. Amb el projecte Rastres de vida, l’entitat ecologista es proposa atraure almenys una desena de voluntaris de cadascun dels sis municipis per fer diferents tasques de vigilància de les tortugues. GEPEC ha presentat la campanya aquest dilluns i els propers dies farà formacions gratuïtes a Sitges, Vilanova, Cubelles, Cunit, Calafell i el Vendrell.

Des de GEPEC-Ecologistes de Catalunya recorden que les postes d’ous de tortuga careta han anat a més les últimes dècades, amb una tendència creixent que es repeteix a diferents punts del Mediterrani. Un dels motius que ha conduït les tortugues cap a aquesta zona seria l’evolució de les temperatures. “Per supervivència de l’espècie, colonitzen noves àrees, ja que la calor activa un gen dels embrions que fa que es desenvolupin més femelles”, explica el tècnic de projectes socioambientals de GEPEC, Xavi Pedro, que recorda que la supervivència dels ous de tortuga careta és d’1 de cada 1.000.

L’any passat arreu de la costa catalana es van comptar deu postes d’ous d’aquesta espècie, cadascuna de les quals tenia aproximadament un centenar d’exemplars. Una d’aquestes postes es va fer a les platges del Vendrell. Tot i que l’any passat només fos una tortuga la que triés la zona penedesenca, tota aquesta franja ha estat escollida altres estius i és potencialment atractiva per a aquests animals. Per això ara volen enfortir els voluntaris que ajudin a detectar el pas de les tortugues i vigilar els nius que aquestes puguin fer. a través d’una formació d’una hora a cada municipi, el GEPEC preveu ensenyar els voluntaris a diferenciar les espècies de tortugues marines, identificar les petjades d’un rastre i conèixer quins són els perills que amenacen la tortuga careta. També vol formar els voluntaris en tot el protocol que cal seguir quan s’observa una tortuga, un rastre o bé es detecten petites tortuguetes que han sortit dels ous per endinsar-se al mar. les tortugues fan les postes de nit i és la femella qui surt de l’aigua. Assegura que pot arribar a trigar dues hores a deixar tots els ous a la sorra i ressalta que “és fonamental no molestar-la mai”. Per això, si algú veu una tortuga, és recomanable allunyar-se uns 30 metres, no fer cap foto amb flaix i acotar-se per a què l’animal no es pensi que té a prop una amenaça.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.