Medi ambient

sequera

Les reserves d’aigua no s’han triplicat per acabar amb la sequera com el 2008

Les pluges de primavera han situat els pantans del sistema Ter-Llobregat en el 39,2% de capacitat, però les reserves no s’han triplicat per acabar amb la sequera tal com va passar en l’últim episodi més greu, del 2008. Fa setze anys es va remuntar a partir d’una situació sensiblement menys greu perquè no es va arribar a decretar l’emergència a l’àrea metropolitana de Barcelona i la Costa Brava sud, però les reserves van caure fins al 20,5% i els 125 hm³ el 31 de març del 2008. A l’abril va començar un cicle de precipitació que es va allargar amb intervals fins al juliol, però al juny l’entrada d’aigua s’havia triplicat i, de fet, ja s’havia superat la sequera. El dia de Sant Joan els embassaments de Sau, Susqueda, la Baells, la Llosa del Cavall i Sant Ponç havien crescut fins al 68,9% i tenien en reserva 418 hm³, fins a 179 hm³ més dels que hi ha avui, segons les dades de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). El 30 de juliol del 2008, quan el major consum d’estiu ja feia setmanes que durava, els embassaments encara havien guanyat 6 hm³ més i se situaven en els 424 hm³ (69,3%).

Enguany la situació de partida era més dolenta perquè l’actual ha estat la pitjor sequera de la història des que hi ha registres, segons alertava ja el novembre de l’any passat el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). Si l’abril del 2008, quan van començar les pluges, la sequera feia 18 mesos que durava, l’actual s’ha allargat durant 39 mesos, des de la tardor del 2020 fins que ha començat a ploure al març. Ha començat a ploure un mes després que s’hagués decretat l’emergència al sistema Ter-Llobregat perquè al febrer ja s’havia caigut per sota del 16% de reserves que determina l’entrada automàtica en restriccions d’emergència –37 municipis de l’aqüífer Fluvià-Muga i dels pantans de Darnius-Boadella i Riudecanys feia setmanes que estaven en emergència–. El 9 de març es va tocar fons, amb només 90 hm³ als pantans (14,7%), 35 hm³ menys que la pitjor situació del 2008. Des del 9 de març s’han guanyat 150 hm³ i un 24,5% de reserves fins a situar-se en els actuals 240 hm³ i el 39,2% de reserves. La d’enguany ha estat una primavera plujosa al nord del país, que, atenent als criteris del SMC, vol dir que hi ha plogut per sobre de la mitjana històrica i, a l’Alt Empordà, fins i tot, el doble que una primavera mitjana. Però en el tancament de balanç estacional el SMC i altres experts en meteorologia han advertit que no ha estat una primavera extraordinària pel que fa a pluges ni ha beneficiat tot el país perquè al sud ha estat seca. Extraordinària ho va ser la del 2008, que, en tres mesos, va més que triplicar les reserves d’aigua i va permetre sortir tècnicament de la sequera a les portes de l’estiu –la tardor del 2008 també va ser generosa i els pantans es van omplir del tot fins a obligar a desembassar. Avui s’ha pogut sortir de l’emergència i l’excepcionalitat a la majoria del país, però un 39,2% de reserves al sistema Ter-Llobregat és un percentatge encara massa baix per superar la sequera si no plou aquesta tardor. Si bé les previsions apunten a un possible nou episodi de pluges aquest cap de setmana, juliol i agost són normalment mesos secs, i, malauradament, les tardors dels últims anys no han estat gens plujoses.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia