Medi ambient

CANVI CLIMÀTIC

Beryl arribarà a Jamaica amb la força d’huracà major i amenaça a Mèxic i Belize

L’huracà manté vents màxims sostinguts de 230 quilòmetres per hora

Gairebé la totalitat de la infraestructura de dues illes de Granada està danyada o destruïda

Beryl, un perillós huracà de categoria 4, avança cap a Jamaica, on arribarà aquest dimecres al migdia amb força de cicló major, per a desplaçar-se després cap a Mèxic i Belize, segons el Centre Nacional d’Huracans (NHC, en anglès) dels Estats Units.

El primer huracà de la temporada atlàntica es manté com un perillós sistema amb vents màxims sostinguts de 230 quilòmetres per hora (145 milles), segons el més recent butlletí de l’NHC.

El cicló, que amenaça el Carib central amb marors i vents destructius, es troba a 200 quilòmetres (125 milles) al sud-est de Kingston (Jamaica) i a 690 quilòmetres (430 milles) a l’est sud-est de Gran Caiman.

Les alertes d’huracà, a més de Jamaica, inclou les illes Caiman, la costa sud d’Haití i la península de Yucatán a Mèxic.

També hi ha alertes de tempesta tropical per a la costa sud de República Dominicana, des de Punta Palenque fins a l’oest, a la frontera amb Haití, i d’allí s’estén fins a la localitat haitiana d’Anse d’Hainault.

Igualment, l’alerta inclou la costa de Belize des d’aquesta ciutat fins al sud de Chetumal.

Beryl es mourà ràpidament a través del Carib a 31 quilòmetres per hora (20 milles) en direcció nord-oest. L’ull de Beryl, el més primerenc en la temporada d’huracans de categoria 4 registrat en la història, va tocar terra dilluns sobre l’illa Cariobacú, a les illes de Barlovento –Martinica, Santa Lucía, Barbados, Saint Vincent i les Grenadines, Granada y Trinidad i Tobago– on ha causat estralls en diverses de les illes.

Beryl és un huracà de categoria 4 en l’escala de vents de Saffir-Simpson, d’un total de 5. El cicló va aconseguir la categoria més gran entre el diumenge i el dimarts.

L’NHC pronostica cert afebliment durant avui o demà dijous, però Beryl serà un cicló major o estarà en una intensitat pròxima a un huracà mentre passa prop de Jamaica més tard avui i per les illes Caiman aquesta nit o la matinada de dijous.

Els vents huracanats s’estenen fins a 75 quilòmetres (45 milles) des del centre i els vents amb força de tempesta tropical s’estenen cap a fora fins a 295 quilòmetres (185 milles).

En la temporada d’huracans en la conca atlàntica, que va començar el passat 1 de juny, s’han format fins ara tres tempestes tropicals amb nom: Albert, Beryl i Chris.

Enguany l’Atlàntic tindrà una temporada d’huracans molt per sobre de la mitjana, amb la possibilitat de fins a 13 huracans, dels quals fins a set poden ser de categoria major, segons l’Oficina Nacional d’Administració Oceànica i Atmosfèrica (NOAA, en anglès) dels Estats Units.

D’altra banda, el coordinador de l’Agència Nacional de Gestió de Desastres (Nadma, en anglès) de Granada, Terence Walters, ha explicat que “aproximadament el 98% de les estructures de les illes Carriacou i Petita Martinica estan danyades o destruïdes”.

Després de visitar a aquestes petites illes, Walters ha indicat en una conferència de premsa retransmesa en les xarxes socials governamentals que no hi ha electricitat, ni aigua ni servei de telefonia mòbil.

Sobre aquest tema, el primer ministre de Granada, Dickon Mitchell, ha informat que l’huracà, que va impactar les illes el dilluns, va causar “la total destrucció” de la xarxa elèctrica i de la xarxa de comunicacions.

Per la seva banda, milers de persones es troben sense servei elèctric aquest dimecres a la República Dominicana a causa dels efectes de l’huracà Beryl, segons les autoritats.

El fort onatge i els vents provocats per Beryl, els efectes dels quals es van sentir el dimarts en part del territori dominicà encara que amb menor intensitat que el que es preveu, “han generat interrupcions en el servei elèctric en diverses parts del país”, van precisar en un comunicat conjunt les distribuïdores d’electricitat Edenorte, Edesur i Edeeste.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia