Medi ambient

canvi climàtic

‘Beryl’ avança en terra com a huracà de categoria 1 sobre l’estat mexicà de Yucatán

S’espera que aquest divendres l’huracà travessi la porció central de la península de Yucatán

L’huracà ’Beryl’, que ha tocat terra la matinada d’aquest divendres com a huracà de categoria 2, al nord del municipi de Tulum, a l’estat de Quintana Roo, en el Carib mexicà, avança actualment en terra com a huracà de categoria 1 sobre l’estat mexicà de Yucatan (sud-est), segons ha informat aquest divendres el Servei Meteorològic Nacional (SMN) de Mèxic.

En el seu butlletí més recent, l’SMN ha indicat que “’Beryl’ és ara un huracà de categoria 1 en l’escala Saffir-Simpson. Es localitza en terra sobre Yucatán i les seves bandes nuvoloses mantenen la probabilitat de pluges que poden evolucionar d’intenses a torrencials, vents intensos, marea de tempesta i onatge elevat en la Península de Yucatán”.

L’informe ha delimitat que l’huracà, que va impactar a Quintana Roo a les 05.05 hora local (11.05 GMT), avança amb vents màxims sostinguts de 140 quilòmetres per hora (km/h) i ratxes de 185 km/h i es desplaça cap a l’oest-nord-oest a 26 km/h.

Aquestes condicions provoquen pluges puntuals torrencials (150 a 250 mil·límetres (mm) en Campeche, Yucatán i Quintana Roo; pluges puntuals intenses (75 a 150 mm) a Chiapas i Tabasco.

Previ a aquest butlletí de l’SMN, el governador de Yucatán, Maurici Vila, ha indicat que tots els municipis de Yucatán (106) van ser declarats en alerta vermella, és a dir, perill màxim, per l’entrada a l’estat de ’Beryl’.

“Davant la proximitat de l’Huracà ’Beryl’ de categoria 2, el Sistema d’Alerta Primerenca per a Ciclons ha establert una alerta vermella per a tot l’Estat de Yucatán”, va alertar el mandatari estatal. “Pel que recomanem a tots els habitants prendre les precaucions pertinents i mantenir-se informats a través dels canals oficials”, va afegir.

L’alerta vermella també es va mantenir en nou dels 11 municipis de Quintana Roo.

Després de l’entrada de ’Beryl’ a territori mexicà aquest divendres al nord del municipi de Tulum, Quintana Roo, fins al moment no es reporten lesionats ni morts, ha informat la coordinadora de Protecció Civil, Laura Velázquez.

Velázquez va precisar que estan “en la fase d’auxili” i que es mantenen en “alerta vermella”, que significa de perill extrem a Quintana Roo. A més, va dir que la Comissió Federal d’Electricitat (CFE) ha reportat que Tulum, Cozumel i Isla Mujeres tenen afectacions d’energia elèctrica.

Segons els pronòstics, per a aquest divendres s’espera que ’Beryl’ creui la porció central de la península de Yucatán i, a la nit, es localitzi en la part sud del Golf de Mèxic, enfront de les costes de Campeche i Yucatán, com a tempesta tropical.

Velázquez va precisar que fins al moment s’han habilitat 58 refugis temporals en els quals estan albergades 2.193 persones i que els aeroports de Tulum, Cozumel i Cancun no van sofrir cap afectació.

En tant, López Obrador ha recomanat a la gent que no surti pel fet que encara hi ha arbres caiguts el que pot representar un risc per a la població.

’Beryl’, que va arribar a ser huracà de categoria 5, és el primer de la temporada i estableix un “alarmant precedent” perquè mai s’havia format a hores d’ara d’any un cicló de màxima intensitat a l’Atlàntic, va alertar dimarts l’Organització Meteorològica Mundial (OMM).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

canvi climàtic

‘Beryl’ es degrada a tempesta tropical sobre Yucatán i amenaça a Texas

barcelona

Tres milions d’euros per rehabilitar i dinamitzar la Masia Freixa

Terrassa
canvi climàtic

‘Beryl’ avança en terra com a huracà de categoria 1 sobre Yucatán

barcelona
sanitat

L’agència del càncer de l’OMS avalua el talc com a “probablement cancerigen”

barcelona

La Val d’Aran, declarada reserva de la biosfera per la Unesco

Vielha
societat

La Coordinadora Antimonàrquica fa una crida a la manifestació del dia 10 a Lloret

lloret de mar

Comença la construcció del nou CAP de l’Arboç, que costarà 6 milions

L'Arboç
sanitat

Els hospitals tramiten ja les baixes per parts i cirurgia ambulatòria

barcelona
societat

Denuncien males condicions laborals del Consell de l’Alt Empordà

figueres