Medi ambient

canvi climàtic

‘Beryl’ toca terra com a huracà de categoria 1 prop de la costa de Texas

Es comptabilitza la primera víctima mortal un cop ha arribat a territori dels EUA

Al llarg de la tarda podria reduir-se a la categoria de tempesta tropical

El nucli de ‘Beryl’ ha tocat terra aquest dilluns com a huracà de categoria 1 prop de Matagorda (Texas) i amenaça amb forts vents, una “perillosa” maror ciclònica i inundacions sobtades, segons el Centre Nacional d’Huracans (NHC, en anglès) dels Estats Units.

‘Beryl’, el primer huracà que arriba a la costa estatunidenca aquesta temporada, presentava vents màxims sostinguts de 130 quilòmetres per hora en tocar terra a les 9.00 GMT, segons ha detallat l’NHC, amb seu a Miami.

S’espera que el centre de la tempesta es mogui aquest dilluns sobre l’est de Texas i després al llarg de la vall del Mississipi el dimarts i sobre la vall d’Ohio el dimecres.

De moment, ‘Beryl’ s’ha cobrat la primera víctima mortal a Texas i ha deixat sense electricitat a més de dos milions de clients en l’estat i obligat a la cancel·lació de centenars de vols a la ciutat de Houston. La víctima és un pare de família que ha perdut la vida després que un arbre caigués sobre la teulada del seu habitatge situat a la ciutat de Houston.

L’ull del cicló es troba a 30 quilòmetres a l’oest-nord-oest de Houston i s’espera un afebliment constant a mesura que el centre es mogui cap a l’interior del país, i es rebaixi a depressió tropical el dimarts.

‘Beryl’, el sistema més primerenc en la temporada d’huracans de categoria 4 registrat en la història, es mou amb una velocitat de 19 quilòmetres per hora en direcció nord.

Abans de la seva arribada als Estats Units ‘Beryl’ va assolir fa una setmana la màxima categoria en l’escala Saffir-Simpson, de 5, al Carib, on va causar mort i destrucció, i després va tocar terra la matinada del divendres en Tulum (Mèxic).

En la temporada d’huracans en la conca atlàntica, que va començar el passat 1 de juny, s’han format fins ara tres tempestes tropicals amb nom: Alberto, ‘Beryl’ i Chris.

Enguany l’Atlàntic tindrà una temporada d’huracans molt per sobre de la mitjana, amb la possibilitat de fins a 13 huracans, dels quals fins a set poden ser de categoria major, segons l’Oficina Nacional d’Administració Oceànica i Atmosfèrica (NOAA, en anglès) dels Estats Units.

El pronòstic reflecteix que enguany es podran formar un total d’entre 17 i 25 tempestes, és a dir, amb vents màxims sostinguts per sobre dels 62 quilòmetres per hora.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.