Medi ambient

Detecten 479 punts d’aigua nous susceptibles d’allotjar una tortuga en perill

La Fundació Emys, amb seu a Riudarenes i dedicada a la protecció de la tortuga d’estany, ha pogut detectar 479 punts d’aigua nous susceptibles a allotjar tortugues d’estany (Emys orbicularis). El treball s’ha fet gràcies a la Convocatòria de Medi ambient 2023 de CaixaBank i permetrà actualitzar l’àrea de distribució d’aquesta espècie en perill al territori per millorar la conservació d’aquestes tortugues. Entre les actuacions de conservació previstes hi ha millorar la connectivitat entre els nous punts trobats per ampliar l’hàbitat de les tortugues.

El projecte ha permès també fer més fondes algunes basses i crear regs de drenatge de l’aigua de pluja per incrementar la seva permanència durant els períodes més crítics. A més, s’ha millorat l’hàbitat de les tortugues d’estany, protegit nius, disminuït la pressió exercida per les espècies exòtiques i sensibilitzat a la societat a través de jornades de voluntariat, visites guiades i un vídeo divulgatiu. La Fundació Emys espera que aquestes actuacions tinguin beneficis com l’augment del nombre de juvenils i nounats o la millora de les condicions hidrològiques del seu hàbitat

La tortuga d’estany, Emys orbicularis, és un queloni d’aigua dolça que a Catalunya es troba al tram mitjà i baix del Ter, Estany de Banyoles, Estany d’Ivars i Vila-Sana, Delta de l’Ebre, Séquia Major de Salou i Conca de la Tordera, sent la població d’aquesta darrera, l’única que es manté estable de manera natural, és a dir, sense reintroduccions i la més gran del nord-est peninsular, superant els 400 individus.

No obstant això, està catalogada com en perill al nostre territori, a causa d’una pèrdua de l’àrea de distribució major del 50% en els últims 30 anys, segons el catàleg de fauna amenaçada de Catalunya del 2022.

A la Conca de la Tordera, per la seva situació d’aïllament, climatologia suau i nivell freàtic elevat, disposa de tot un entramat de basses temporànies, naturals i artificials, que es tradueix en un sistema de zones humides d’elevada importància biològica i crea una sèrie de connectors que fan un espai ideal per la tortuga d’estany. Tot i això, fins fa poc, els esforços només s’havien centrat a estudiar els pocs punts coneguts..



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

La radiació solar que reben els socorristes supera vint vegades la dosi segura

Barcelona
Ciència

Mor Maxine Singer, la científica que va posar les normes sobre l’enginyeria genètica

Comencen les obres per fer 192 pisos de lloguer social a Tarragona

Tarragona

Detecten 479 punts d’aigua nous susceptibles d’allotjar una tortuga en perill

RIUDARENES
societat

L’Espai Cràter inaugura una experiència immersiva sobre volcans

olot
sanitat

Entra en funcionament l’ampliació del CAP Rocafonda-Palau de Mataró

Mataró

La Fundació SERGI ha atès 13.604 persones al llarg de l’any 2023

GIRONA

Endesa adaptarà 1.500 suports elèctrics per evitar que les aus s’electrocutin

Santpedor

Comença la veda de pesca del pop roquer al cap de Creus

el port de la selva