Medi ambient

medi ambient

184 milions per al manteniment del clavegueram a Barcelona en els propers 8 anys

La Comissió d’Ecologia, Urbanisme, Mobilitat i Habitatge ha aprovat la licitació del nou contract

S’inclouen dos serveis nous, la neteja d’embornals i la inspecció estructural de la xarxa accessible

La Comissió d’Ecologia, Urbanisme, Mobilitat i Habitatge ha aprovat la licitació del nou contracte de Manteniment del Clavegueram de Barcelona amb mesures de contractació pública sostenible, per un valor estimat de 184.294.060,05 euros (sense IVA) amb una durada de 8 anys més 2 anys de pròrroga, que suposa un increment de pressupost de 3,4 milions d’euros anuals respecte al contracte actual. Es tracta del segon contracte més gran de serveis urbans de la ciutat darrera del de neteja i recollida de residus.

El nou contracte per al període 2025-2033 ha començat la tramitació i incorpora millores pel que fa a la inspecció de la xarxa, les obres de conservació, el manteniment i també nous serveis de neteja.

L’objecte d’aquest contracte és el manteniment de la xarxa de clavegueram de la ciutat, la neteja de les aigües litorals, el manteniment de les instal·lacions i dels sensors del clavegueram, les obres de conservació i les reparacions. Com a novetat aquest contracte inclou dos nous serveis. D’una banda, la neteja dels embornals, per poder tenir els embornals preparats en cas de pluges i minimitzar el risc d’inundacions locals. La previsió és poder netejar uns 15.000 embornals cada any, uns 60 cada dia. D’altra banda, inclou la inspecció estructural de la xarxa accessible amb l’objectiu de millorar el funcionament i l’estat de conservació de la xarxa de drenatge i de clavegueram de la ciutat. Aquest servei revisarà un total de 120 quilòmetres de xarxa cada any.

En el nou contracte s’apliquen criteris de sostenibilitat en els projectes d’obres i en el subministrament dels vehicles del contracte, amb una flota més electrificada, i altres mesures d’estalvi energètic, ús d’energies renovables, estalvi d’aigua, reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle i millores en la gestió dels residus. A més també es preveu la subrogació de la plantilla actual, formada per 201 treballadors i treballadores.

Servei de manteniment

Més enllà del servei de la xarxa es manté l’inspecció de la xarxa amb l’objectiu de tenir un major coneixement del funcionament del clavegueram per fer una planificació dinàmica més acurada a les necessitats de la neteja.

També inclou la neteja de la xarxa planificada a partir de la inspecció. Aquesta metodologia de treball cerca un major coneixement del comportament de la xarxa de clavegueram i una actuació de neteja allà on és necessària. Per tant, permet establir la priorització i millorar aspectes com les males olors.

A més, hi ha la neteja de les aigües litorals amb la retirada de tot tipus d’objectes flotants de la superfície de l’aigua de les platges durant la temporada de platges amb dues embarcacions ONA i una brigada de neteja manual al trencant. L’any passat, el 2023, aquests equips van retirar un total de 14,9 m3 de residus flotants.

També es farà el manteniment preventiu i correctiu de les instal·lacions, els dipòsits, els sensors, les estacions de bombament entra altres.

Finalment, es preveuen les obres de manteniment i conservació de la xarxa com poden ser la substitució o reparació d’elements com pous, reixes, trams, entre altres elements, la reposició de tapes, actuacions subsidiàries de claveguerons (que són les instal·lacions que connecten els edificis a la xarxa de clavegueram i que de forma general depenen dels privats) o la reparació estructural dels col·lectors visitables.

Barcelona disposa d’una xarxa de clavegueram molt extensa, complexa i mallada, d’uns 1.650 quilòmetres de longitud, al 52% s’hi pot accedir i el 48% no hi poden accedir persones. La xarxa té una doble funció: el transport de les aigües residuals generades als habitatges, comerços, establiments públics, oficines i indústries de la ciutat cap a les estacions depuradores d’aigua residual, i el drenatge de la ciutat durant els episodis de pluja, que recull les aigües d’escorrentiu, protegint la ciutat de possibles inundacions.

Integrats amb la xarxa de clavegueram, la ciutat disposa de 13 dipòsits de retenció d’aigües pluvials, que proporcionen una major protecció de la ciutat davant de les inundacions i alhora protegeixen també el medi receptor de les descàrregues d’aigua del sistema de clavegueram durant els episodis de pluja.

L’antiguitat de la xarxa del clavegueram de Barcelona és de 63 anys de mitjana i la ciutat compta amb uns 80.000 embornals, 54.000 tapes, 36 sifons, 33 entrades directes d’aigües pluvials i 16 fosses de sedimentació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Cultura

Mor Josep Falguera, fundador de la companyia tèxtil Grup Falguera

HABITATGE

Un jutge reconeix el dret a compra de 168 pisos de lloguer assequible propietat d’Inmo Criteria

l’hospitalet de llobregat
TRANSPORTS

L’EMT introdueix el pagament amb targeta i mòbil als busos

Tarragona
SOCIETAT

CCOO alerta que les condicions empitjoren al transport per carretera

Barcelona
medi ambient

184 milions per al manteniment del clavegueram a Barcelona en els propers 8 anys

Barcelona
societat

Denunciats per navegar amb moto aquàtica dins dels Aiguamolls

sant pere pescador
successos

El vianant atropellat per un bus a Girona, a la UCI en estat greu

girona
SALUT

L’Alt Pirineu i Aran comencen la detecció precoç del càncer de coll uterí

Vielha
societat

L’Associació Rodes demana que es compri la Torre d’en Sastre

roses