Medi ambient

sostenibilitat

Som Energia promou a Mataró el primer projecte d’autoconsum urbà col·lectiu

La cooperativa Som Energia ha instal·lat a Mataró 200 plaques fotovoltaiques en una teulada d’un particular amb l’objectiu d’impulsar el primer projecte d’autoconsum urbà col·lectiu. La instal·lació fotovoltaica vol donar resposta a aquelles persones que no tenen possibilitat de tenir plaques solars perquè viuen en blocs de pisos, de lloguer o no poden fer front a la inversió inicial de posar-se plaques. “Des de Som Energia creiem que tothom ha de tenir l’oportunitat de gaudir dels beneficis d’una placa solar, i que el lloc on viuen no ha de ser un impediment”, destaca Mariela Frankon, membre de Som Energia.

A dos quilòmetres

El projecte de generació urbana compartida, anomenat GURB, aprofita cobertes i teulades per generar energia distribuïda i propera als llocs d’ús. Això redueix les pèrdues d’energia en la xarxa de distribució. Els veïns interessats han d’estar dins d’un radi de dos quilòmetres de la instal·lació i tenir un contracte d’electricitat amb la cooperativa. Es tracta d’una instal·lació de 100 kW de potència que permetrà generar energia verda i donar cobertura entre 100 i 200 contractes.

Per fer-ho, hauran de fer un pagament inicial en concepte de cost d’adhesió i abonaran una quota de servei en funció de la potència d’autoproducció contractada que pot ser de 0,5 kW o 1 kW. Un dels requisits per acollir-se al servei és no tenir cap contracte d’autoconsum propi per fer arribar aquesta energia al màxim de persones. Les persones i entitats adherides podran començar a gaudir del servei a partir de l’octubre de 2024. Som Energia és la titular de la instal·lació, s’encarrega de la seva gestió i en fa el manteniment durant tota la seva vida útil.

Teulades de 700m²

Mataró ha estat el primer, però Som Energia cerca cobertes per tot el territori per tal d’iniciar molts més GURB que generin energia. És el cas de Sabadell o Olesa de Montserrat on s’està treballant per ampliar el servei. Concretament, es necessiten cobertes de com a mínim 700 m², amb bona orientació cap al sud i en un emplaçament urbà. Som Energia, a través d’una de les seves filials, ofereix a la propietat un contracte de dret de superfície amb una durada aproximada de 30 anys. Durant aquest temps, la cooperativa es fa responsable de tot el manteniment de la instal·lació i es compromet a desmantellar-la un cop finalitzat aquest període.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Tallada l’AP-7 en els dos sentits a Ulldecona per l’accident de dos camions, un amb una fuita d’àcid clorhídric

Barcelona
mobilitat

Mataró tanca la meitat de la zona blava a l’agost per facilitar l’aparcament

Mataró

L’escola de teixits de Canet “renaixerà” com un centre d’FP integrada

Canet de mar
trasnports

Les obres a la línia L4 del metro deixaran sense servei entre les estacions de La Pau i Selva de Mar

Barcelona
immigració

L’Estat vol agilitzar regulacions i permisos de residència als immigrants

barcelona
medi ambient

Expedient a l’empresa de Polinyà pel vessament al Besòs

POLINYÀ
societat

Marina Port Vell ja pot encabir més iots de gran eslora

Barcelona
Societat

Mor Jesús Alonso, advocat laborista resident a Manresa

societat

El sector immobiliari planteja fer un registre de pisos de protecció oficial metropolità

Barcelona