Medi ambient

medi ambient

Més de 600.000 afectats a la Xina pel tifó Gaemi, que va deixar 5 morts a Taiwan

Continuen les tasques per a evitar la fuita de combustible del vaixell cisterna enfonsat a Manila

Gairebé 630.000 persones han resultat afectades en el sud-est de la Xina després de l’arribada del tifó Gaemi, que ha provocat la primera alerta vermella de l’any al país després de deixar cinc morts i prop de 700 ferits al seu pas per Taiwan.

Segons l’agència oficial de notícies Xinhua, 290.000 residents han hagut de ser reubicats temporalment davant l’arribada de la tempesta, que va tocar terra a la província sud-oriental de Fujian cap a les 19.50 hora local (12.50 GMT) d’aquest dijous amb vents màxims de 118,8 quilòmetres per hora (km/h).

Entre el matí del dimecres i la d’aquest divendres desenes de localitats de Fujian han registrat pluges de més de 250 mil·límetres (mm), aconseguint en alguns casos fins i tot els 512,8 mm.

El pronòstic és que el tifó es desplaci cap al nord-oest a uns 20 km/h i que vagi perdent força fins a arribar a la veïna província de Jiangxi en la tarda d’aquest divendres. Segons el portal de seguiment de tempestes Zoom.earth, Gaemi ja havia caigut a categoria de tempesta tropical, amb vents de 75 km/h, cap a les 12.30 hora local (04.30 GMT).

Taiwan aixeca les alertes

Mentrestant, l’Agència Meteorològica Central (CWA) de Taiwan ha aixecat aquest divendres els advertiments marítims i terrestres vigents des del dimarts per la tempesta, que fins ara ha deixat cinc morts i 688 ferits de diversa consideració, la majoria d’ells (228) a la ciutat meridional de Kaohsiung.

Segons xifres del Comando Central d’Operacions d’Emergències (CEOC), aquest divendres hi havia més de 52.700 llars que continuaven sense electricitat a Taiwan i altres 24.000 que no tenien subministrament d’aigua, alguna cosa que el president illenc, William Lai (Lai Ching-et), va prometre solucionar en les pròximes hores.

El mandatari ha viatjat a Kaohsiung aquest matí per a conèixer l’impacte del tifó en les zones muntanyenques i ha anunciat subsidis de fins a 20.000 dòlars taiwanesos (al voltant de 600 dòlars) per a les llars que hagin sofert inundacions de més de mig metre d’aigua.

Respecte als nou tripulants del vaixell de càrrega tanzà Fu Shun, que es va enfonsar dijous davant de les costes de Kaohsiung, les autoritats han aconseguit rescatar amb èxit a quatre d’ells mentre continuen les labors de cerca dels altres cinc.

Si bé el pitjor del tifó ja ha passat, la CWA manté alertes per pluges “extremadament fortes” en les àrees muntanyenques del centre i sud de Taiwan, on s’han acumulat fins a 1.800 mil·límetres de precipitacions des del dimarts.

A les Filipines, el fort temporal provocat en els últims dies per un front monsònic i el tifó Gaemi, han deixat almenys 14 morts, més d’1,1 milions d’afectats i 290 habitatges danyats o destruïdes, segons dades oficials. A més, Gaemi va afectar el vaixell cisterna Terra Nova que va naufragar la vespra amb 1,4 milions de litres de combustible industrial en la badia de Manila. Segons fonts oficials, el vaixell està a 34 metres de profunditat i els guardacostes treballen per a retirar el combustible del motor vessat, tot i que de moment no s’ha abocat res del combustible industrial emmagatzemat.

El tifó no va arribar a tocar terra a Filipines, però va causar greus inundacions i corriments de terra en els primers dies en el sud i més tard en la del nord illa de Luzon, on s’han suspès les classes en nombroses localitats i continuen els treballs de neteja.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Signat el conveni amb Enric Ruiz per construir el Centre Cultural d’Arquitectura

figueres
Societat

Lleida aprova la renovació urgent del contracte de jardineria

Lleida
Ciències

Mor el psiquiatre i jesuïta Jordi Font i Rodon, reconegut amb la Creu de Sant Jordi (2003)

Salellas defensa la proposta urbanística pel nou Campus de Salut

GIRONA
medi ambient

Més de 600.000 afectats a la Xina pel tifó Gaemi, que va deixar 5 morts a Taiwan

barcelona
Energia

Declaració d’Impacte Ambiental a tres parcs eòlics a l’Ebre

Batea
judicial

Amnistiat Adrián Sas, l’activista condemnat per agredir dos mossos en l’aniversari de l’1-O

barcelona
societat

Un centenar de persones assisteixen a l'acte de record de la Carla

girona
salut

Cirurgia robòtica pionera per treure un tumor del cap preservant els sentits

Barcelona