Medi ambient

socie

Marquen una tintorera i una escurçana violeta per fer-ne el seguiment

L’Associació Catalana per una Pesca Responsable (ACPR) ha marcat una tintorera i una escurçana violeta (una espècie de rajada) al cap de Creus per fer-ne seguiment, segons informa l’ACN. Aquesta és la tercera vegada que s’aconsegueix marcar tintoreres a la zona, després de dues sortides anteriors l’any passat i l’anterior en què es van poder col·locar senyals GPS a quatre i set exemplars, respectivament. La d’aquest diumenge però ha estat “una jornada difícil pel vent i els corrents marins” i només ha permès capturar un únic tauró als volts de les quatre de la tarda. L’objectiu del marcatge és obtenir dades dels moviments dels taurons per protegir l’espècie, que està amenaçada i pateix una davallada de població. La jornada de marcatge es repeteix anualment des de fa tres anys i ha permès fer el seguiment de dotze taurons.

Per col·locar els xips, s'ha hagut de pescar cada exemplar de forma individual amb canya. Se l'atrau llençant trossos de sardina a l'aigua i se'l captura amb un ham circular que se li clava a la comissura de la boca per evitar ferir l'animal. Un cop fora de l'aigua, se'ls immobilitza mentre els biòlegs els posen els marcadors i, de seguida, es retornen al mar. La tasca dels bussejadors que hi han participat ha estat la de comprovar que els peixos, un cop alliberats dins l'aigua, es reincorporessin al medi en bones condicions.

La tintorera és un peix que habita al Mediterrani entre el 60 i els 300 metres de profunditat, en zones on la temperatura es troba per sota els 21 graus. Principalment, s'alimenta de petits peixos pelàgics, cefalòpodes i carronya. A més, és un tauró vivípar amb una gestació que dura quasi un any. Les cries, que solen mesurar uns 40 cm de llarg, neixen entre mitjans de primavera i finals d'estiu. La jornada de marcatge n'ha permès capturar enguany només un exemplar adult, d'un metre i quaranta centímetres de llarg. "Hem tingut una jornada de marcatge complicada perquè les condicions de vent i els corrents no eren gaire favorables per la pesca", ha explicat el vicepresident de l'Associació Catalana per una Pesca Responsable i coordinador de les jornades de marcatge, David Juanola, en declaracions a l'ACN. La jornada ha començat a les vuit del matí amb embarcacions procedents de L'Escala, Llançà, Cadaqués, Roses i Empuriabrava i ha acabat cap a les sis de la tarda. 

Aquestes jornades de marcatge són importants "perquè permeten estudiar i conèixer l'hàbitat d'aquestes espècies". "La tintorera, com la majoria de taurons, és una espècie en perill crític d'extinció i interessa molt saber quines són les seves zones de reproducció i per on es desplacen", ha detallat Juanola, que ha afegit que "això pot servir per establir espais de veda de pesca o intentar evitar que es quedin enganxats a xarxes, que malauradament s'hi enganxen molt". 

 El marcatge de taurons al cap de Creus és un projecte engegat per la plataforma ACPR en el que han col·laborat el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), a través de l'Institut de Ciències del Mar (ICM); la Fundació Zoo de Barcelona; el Fons Mundial per la Natura (WWF); la Universitat de Barcelona i que segueix de prop la Generalitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

socie

Marquen una tintorera i una escurçana violeta per fer-ne el seguiment

cadaqués
urbanisme

Faran un pas de vianants elevat a l’avinguda de l’Estatut, a Rubí

RUBÍ
tradicions

El garrotín posa el punt i final al cicle d’estiu de l’Art a l’Horta

LLEIDA
societat

L’aeroport del Prat frega els 2.000 vols l’últim cap de setmana de juliol

barcelona
societat

Alerta per onada de calor almenys fins dimecres

barcelona
societat

Els Marrecs descarreguen la torre de 8 amb folre per la Festa Major

salt
societat

Mural commemoratiu del 30è aniversari del referèndum de Castell

palamós
societat

La Pirotècnia Valenciana torna a guanyar el Concurs de Focs d’Artifici

blanes
societat

Primers passos per ser a la Xarxa de Ciutats Amigables amb la gent gran

girona