Medi ambient

Els pous del Pla de Sitjar permeten reduir un 35% d’aigua del Pasteral

Girona, Salt i Sarrià de Ter han electrificat els pous d’emergència del Pla de Sitjar per millorar-ne el rendiment. Fins ara funcionaven amb un grup d’electrògens a l’espera de poder-los connectar a la xarxa elèctrica. Ara, un cop formalitzat el contracte amb l’empresa subministradora i instal·lat el comptador, les dues instal·lacions ja funcionen correctament amb energia elèctrica després de diferents proves.

“Malgrat es pugui tenir la sensació que la sequera s’ha alleujat gràcies a les pluges del maig i juny, la situació encara és crítica. Per això poder posar a ple rendiment els pous és una bona notícia per seguir liderant des de Girona i la seva àrea urbana el consum responsable de l’aigua i la lluita contra l’emergència climàtica”, ha destacat l’alcalde de Girona, Lluc Salellas i Vilar.

L’alcalde de Salt, Jordi Viñas, ha subratllat “la importància d’haver disposat d’aquests pous en el moment més crític de la sequera per alleujar l’extracció dels cursos fluvials. L’electrificació dels dos pous permet garantir seguir portant aigua de l’aqüífer saltenc, que s’ha mostrat estable aquests mesos, cap al sistema d’aigua de l’àrea metropolitana”.

Finalment, l’alcalde de Sarrià de Ter, Isaac Ramió, ha ressaltat que “són bones notícies els resultats que s’estan obtenint amb la posada en marxa de les diferents mesures per fer front a la situació de sequera. Hem de continuar amatents i seguir treballant i cercant mesures, no només per actuar reactivament, sinó i sobretot, per fer-ho preventivament”.

L’electrificació dels pous permetrà millorar el seu rendiment. Des que es van posar en marxa el passat mes de març, s’ha reduït un 35% l’aigua que s’agafa de la presa del Pasteral II i, per tant, s’han alleugerit els embassaments de Sau i Susqueda. Això significa que es recullen de l’aqüífer que hi ha al Pla de Sitjar un total de 8.350 m3 cada dia entre els dos pous, una quantitat que equival a 100 l/s.

Durant aquests mesos també s’ha comprovat que la qualitat de l’aigua s’ha mantingut a nivells òptims i no s’ha detectat una davallada en la quantitat d’aigua que hi ha a l’aqüífer.

Els pous tenen una fondària de 300 metres i un diàmetre de 350 mil·límetres. Extreuen l’aigua de l’aqüífer i, gràcies a unes bombes d’aigua, aquesta es transporta cap als dipòsits de Palau. Aquests es van començar a projectar a causa de la sequera de l’any 2008. En aquells moments es va realitzar una recerca dels llocs més idonis on construir-los per poder recollir aigua dels aqüífers. Els geòlegs van recomanar fer-los a la zona del Pla de Sitjar per la presència contínua d’aigua.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El Servei d’Atenció Ciutadana atén de mitjana prop de 2.000 persones cada mes

SALT

El port de Roses ja ha rebut 900 passatgers i 4 escales de creuers el 2024

roses

Roben les figures del símbol del Naixement del monument ’Agnus Dei’ de Sant Pere

FIGUERES

Modificaran dues línies del bus urbà perquè siguin més ràpides i eficients

GIRONA
gastronomia

Els germans Roca obriran un bar de vins, tapes i ‘platillos’ a la plaça del Vi

girona
mobilitat

Nou vial per treure el trànsit pesant del centre de Gandesa

GANDESA

Un incendi crema un descampat i deixa bona part del poble sense llum

santa cristina d’aro
SOCIETAT

S’emporten un vaixell abandonat i cremat fa tres anys del port de Tarragona

TARRAGONA
Mobilitat

Manresa estrena la passera que connecta el Pont Vell i l’estació

Manresa