Medi ambient

ROSES

El patrimoni de vinyes i oliverars, objecte d’un estudi científic

La Càtedra del Vi i de l’Oli de l’Empordà (CVOE) de la Universitat de Girona (UdG) ha començat a estudiar la diversitat de material vegetal de la vinya i l’olivera existent en el terme municipal rosinc. És un encàrrec de l’àrea de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Roses i els resultats obtinguts serviran per aprofundir en el coneixement dels cultius i el patrimoni agrícola de Roses i del seu paisatge.

Disposar d’un recull exhaustiu de les varietats de vinya i l’olivera presents a Roses, des de les més antigues, a les varietats tradicionals o autòctones i a les noves varietats (introduïdes principalment per ser més productives), és un altre objectiu de l’estudi, que tindrà aproximadament un any de durada.

Jesús Francés, director de la càtedra, explica que “els treballs ja iniciats han consistit en les primeres prospeccions sobre les diferents varietats d’olivera presents a Roses i continuarà amb la recollida de mostres, el seu marcatge i la realització de reportatges fotogràfics. Posteriorment, les mostres seran analitzades al laboratori, on es duran a terme els estudis morfològic, ampelogràfic i genètic per tal de caracteritzar i tipificar les espècies. El mateix procediment se seguirà amb les diferents varietats de vinya.”

La intenció de l’Àrea de Promoció Econòmica és la de difondre els resultats de l’estudi per ampliar el coneixement de la vinya i l’olivera a Roses entre els professionals i productors del sector, investigadors i públic general. Fèlix Llorens, regidor de l’àrea, assenyala que “amb aquest estudi descobrirem quines són les varietats autòctones, quines les més resilients al nostre clima i a la nostra situació..., en definitiva, obtindrem eines i coneixements, per oferir-los a tothom que vulgui dedicar-se a aquest tipus de plantacions i fer que aquestes siguin més sostenibles econòmicament”.Aquesta acció s’emmarca en el programa desenvolupat per l’AODL (Agent d’ocupació i desenvolupament local) de desenvolupament sostenible del sector primari de Roses, encarregat d’impulsar actuacions dirigides a la preservació dels sistemes agraris d’alt valor natural del municipi, que degut a les seves característiques sostenen espècies i hàbitats d’interès de conservació per a la biodiversitat, així com a la revalorització de la pesca i de l’economia blava.Per la seva banda, la Càtedra del Vi i de l’Oli de l’Empordà-UdG, té com a objectius ampliar la recerca bàsica i aplicada sobre el conreu de la vinya i l’olivera a Roses per augmentar la base de dades d’estudis d’aquests cultius, que ajudi també a un major coneixement i promoció de les tècniques culturals i de l qualitat l’oli d’oliva verge i del vi de l’Empordà, establint sinergies amb els agents locals per a la dinamització sociocultural del territori.Els resultats es donaran a conèixer en unes jornades i publicacions, i serviran, en anys successius, per aprofundir en futurs estudis complementaris de caracterització genètica i catalogació, si es donés el cas, com a varietats úniques trobades a l’Empordà. La coordinació, a càrrec de l’AODL de desenvolupament sostenible del sector primari de Roses, està subvencionada pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya en el marc dels Programes de suport al desenvolupament local, juntament amb la Universitat de Girona-CVOE.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia