Medi ambient

Sabadell exportarà aigua regenerada en xarxa a Sant Cugat i Cerdanyola

L’està dissenyant des de la planta de Sabadell Riu Sec per distribuir 800.000 m³ l’any mantenint el cabal ecològic del riu

En mig any incrementa el 136% el subministre d’aigua reciclada

Sabadell manté l’aposta per ser ciutat pionera en l’us d’aigua regenerada des que el 2011 va ser la primera ciutat en obtenir-ne una concessió a Catalunya per a cisternes sanitàries del polígon industrial i comercial de Sant Pau de Riu Sec, i està treballant en el disseny d’una nova xarxa supramunicipal d’aigua regenerada, procedent de Sabadell Riu Sec, que permetrà fer arribar el recurs a Cerdanyola –campus de la UAB o el parc de l’Alba–i Sant Cugat de l Vallès, sempre mantenint el cabal ecològic del riu. El consistori estima que podria arribar a distribuir 800.000 m³ en un any, que permetria al municipis estalviar aigua potable, destinant el recurs a usos que no requereixen aigua de boca en un context de sequera, com ara la descàrrega de cisternes, el reg de zones verdes, la neteja de carrers o fins i tot processos industrials. L’’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) el canvi climàtic provocarà una reducció del 22% en la disponibilitat de recursos hídrics al litoral català al 2050.

L’Ajuntament i Aigües Sabadell estan fent un pas més en l’àmbit de la regeneració en el marc del projecte de col·laboració publicoprivada Biotop i l’acció Sabadell Aigua Circular amb l’objectiu és distribuir l’equivalent al 10% del consum d’aigua de la ciutat en tot un any. Per això estan apunt d’acabar la conducció d’aigua regenerada des de la planta Sabadell Riu Sec fins al barri de Can Gambús, un obra que ha costat d’1,2 milions i compta amb una subvenció d’1 milió de l’ACA. S’utilitzarà per a reg de zones verdes públiques i privades, i també per la descàrrega de cisternes dels lavabos. A més, també estudia fer créixer la xarxa en altres zones del municipi i, a curt termini, tenir un consum de 200.000 m³ d’aigua regenerada cada any.

Rècord en sis mesos

D’altra banda, el consum d’aigua regenerada assolirà un nou rècord enguany, ja que en només sis mesos Aigües Sabadell ha subministrat 41.946 m³ d’aigua regenerada, un 136% que el mateix període del 2023, quan aquell anys es va arribar al màxim històric de 51.380 m³. La xifra suposa un equivalent a 17 piscines olímpiques o al consum d’aigua potable de 1.200 veïns en un any.

La distribució d’aigua regenerada es porta a terme a través de la xarxa del polígon industrial i comercial de Sant Pau de Riu Sec i també dels dispensadors situats a les portes de la planta Sabadell Riu Sec: l’habitual, obert a tots els usuaris, i l’exclusiu per als serveis municipals de l’Ajuntament de Sabadell, que s’ha estrenat recentment. En aquest dispensadors s’ha subministrat en sis mesos el volum total servit durant tot el 2023, arribant als 16.746 m³, ja que durant les restriccions associades a la sequera també és el punt de subministrament d’aigua d’altres municipis, com per exemple Castellbisbal, el reg d’arbrat, actuacions al clavegueram o la neteja de vials, entre d’altres. En global fins al juny van augment un 64% els usuaris autoritzats per fer servir els dispensadors d’aigua regenerada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia