Medi ambient

Medi ambient

Primera campanya antiincendis amb ambulància 4x4 de l’àrea metropolitana

El Servei de Protecció Civil, Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvament (SPCPEIS) ha estrenat aquest estiu la primera ambulància 4x4 de l’àrea metropolitana que facilitarà l’accés a les zones forestals. Les tasques de prevenció es van iniciar a mitjans d’abril amb l’activació de precampanya i van augmentar a finals de maig. La campanya estarà activa fins a mitjan setembre. Durant aquest període, en què el servei augmenta els recursos a la zona forestal, els equips estan desplegats especialment per la superfície del Parc de Collserola que pertany a la ciutat i que està repartida entre els districtes de les Corts, Sarrià-Sant Gervasi, Horta-Guinardó, Nou Barris i Gràcia.

A finals de l’any passat es va adquirir l’ambulància 4x4, inèdita en àmbit metropolità i que té capacitat per circular en entorns rurals i forestals gràcies a la tracció a les quatre rodes. Els Bombers de Barcelona disposen d’un suport de llitera especialment dissenyat per a la circulació per corriols. El servei també té de vehicles aeris no tripulats (drons) que milloren la seguretat dels efectius.

El cos disposa de vehicles d’intervenció ràpida que treballen a l’entorn de Collserola per prevenir incendis i actuar de forma més immediata en cas que sigui necessari. Aquests vehicles tot terreny estan capacitats per carregar aigua per fer una intervenció puntual immediata, en paral·lel que s’activin els vehicles de més alta capacitat. La seva dimensió, més petita que els camions, permet fer actuacions amb més agilitat.

“Aquest és un estiu que està sent de moment molt tranquil”, ha constatat el cap de la divisió de Protecció Civil dels Bombers de Barcelona, Héctor Carmona, que ha demanat mantenir la màxima precaució a les zones forestals per evitar incendis: “No s’ha de fer foc fora de les zones habilitades, cal recollir les deixalles, tenir les parcel·les netes als barris de muntanya i evitar acumulacions d’elements combustibles.”

Fins ara hi ha hagut només un parell de conats d’incendi i un parell d’incidents en zones urbanes. “Aquesta setmana hauria de baixar la temperatura i s’espera que plogui, que ens aniria molt bé”, hi ha afegit Carmona.

Els bombers fan reconeixements i recorreguts diaris programats per fer tasques de prevenció. En el que portem de campanya se n’han realitzat més de 300.

D’altra banda, en funció dels valors de la velocitat del vent, humitat relativa i temperatura mitjana registrats a l’Observatori Fabra es poden decretar l’activació de dos nivells diferents de prealerta meteorològica. Durant l’any s’han realitzat sessions informatives de prevenció d’incendis forestals als diferents districtes de la ciutat, una sèrie de xerrades on es donen recomanacions pràctiques sobre com prevenir-los i consells sobre què cal fer en cas que es produeixi un foc a prop de casa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.