Medi ambient

medi ambient

Recorden la prohibició de banyar-se en rius, rieres i gorgs al Montseny per protegir els amfibis

En els darrers anys s’ha constatat un declivi notable de les poblacions d’amfibis a escala mundial

Al Parc Natural hi viu el tritó del Montseny, una espècia endèmica i amenaçada

L’any 2021 el Parc Natural del Montseny va instal·lar cartells informatius als accessos recordant que està prohibit banyar-se en rius, rieres i gorgs. De fet ho recull la normativa del Pla especial del Montseny (1977. És per això que els responsables del Parc adverteixen, un estiu més, de la necessitat de complir la normativa. La causa és protegir la flora i fauna que hi habita després d’haver constatat en els darrers un declivi notable de les poblacions d’amfibis a escala mundial, també detallen que el 41% de les espècies conegudes estan amenaçades (Unió Internacional per a la Conservació de la Natura, 2020). Un dels factors principals causants d’aquesta davallada són les malalties infeccioses provocades per fongs, virus o altres patògens, que poden arribar a ocasionar morts massives d’individus. La quitridiomicosi i la infecció per Ranavirus són les malalties infeccioses detectades que afecten greument els amfibis i que directament o indirectament han estat introduïdes per les persones, amb el tràfic il·legal d’espècies exòtiques i el seu alliberament a la natura.

Protegir l’únic amfibi endèmic de Catalunya

Al Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny hi habita un amfibi únic al món catalogat en perill d’extinció, el tritó del Montseny (Calotriton arnoldi). L’entrada de patògens causants d’aquestes malalties mortíferes és una greu amenaça tant per a les poblacions salvatges d’aquesta espècie tan singular com també per a altres espècies d’amfibis presents. Si es visita un espai amb presència d’aquests patògens, es poden transportar les espores d’un lloc a un altre a través de la roba (especialment si està humida o mullada), en el fang acumulat a les sabates o als salabrets o, fins i tot, amb les mans, si han estat en contacte amb un individu infectat. Degut a la facilitat de transmissió d’aquestes malalties, cal actuar amb molta cura durant les activitats en els medis aquàtics continentals (rius, rieres i gorgs). És per aquest motiu que l’administració gestora del Parc Natural demana sensibilitat en la visita d’aquests entorns i no banyar-se en rius, rieres, gorgs o tolls.

D’altra banda, en el marc del projecte Life Tritó Montseny, dut a terme entre el 2016 i el 2022 i finançat amb fons europeus amb l’objectiu de preservar l’espècie i el seu hàbitat, es va fer un manual de bones pràctiques amb recomanacions per a les activitats d’educació ambiental relacionades amb el bosc de ribera i la seva biodiversitat.

El Parc Nacional d’Aigüestortes

La direcció del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici també ha demanat no banyar-se dins l’estany, ja que l’activitat humana pertorba i modifica els ecosistemes. La raó és poder mantenir la puresa i dinàmica dels espais naturals perquè res canviï i es puguin continuar estudiant aquests espais. Lluís Florit, el director del Parc Nacional d’Aigüestortes afirma que “nedar-hi suposa un incompliment de la llei i una denúncia per part dels Agents Rurals”. De fet però, informen i sensibilitzen als visitants abans d’arribar a la sanció. I és que l’hàbitat dels estanys d’alta muntanya és d’interès comunitari i l’efecte del bany altera molts aspectes de la dinàmica de l’estany. Les cremes corporals i els protectors solars són un dels aspectes que més altera la flora i fauna d’aquests espais. El bany als estanys és perjudicial, en tots aquests àmbits; tant pel que fa als projectes d’investigació com pel que fa a la dinàmica natural de funcionament d’aquests hàbitats.

Recomanacions i mesures

Des de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona s’insta a prendre una sèrie de mesures per visitar els parcs aquest estiu. En aquest sentit, es recomana planificar la ruta i portar plànol, caminar per senders o camins senyalitzats, portar calçat adequat, aigua, previsió de queviures, roba còmoda i d’abric, ulleres de sol, gorra i protecció solar. En condicions de vent intens es recomana evitar els indrets exposats, en cas de boira no s’ha d’abandonar el camí principal i, en cas de xàfecs o tempestes elèctriques cal abandonar les crestes dels cims els arbres aïllats i les entrades de les coves.

D’altra banda també es demana als visitants que visitin els parcs amb civisme. Afirmen que la circulació de vehicles està limitada a les pistes obertes al públic i no està permesa camp a través, per tallafocs o pels llits de rieres i torrents.Als ciclistes adverteixen que només està permès circular per carreteres, pistes forestals o per camins de més de 3 metres d’ample. També es recorda als visitants que és la seva responsabilitat emportar-se els residus que generin en la seva visita al parc i reciclar-los. A molts espais naturals no hi ha papereres ni contenidors perquè son un reclam per a la fauna salvatge. I sobre les activitats d’acampada, s’explica que únicament es podrà realitzar en les àrees expressament creades o als llocs específicament indicats on es permet fer. També es recorda que no és permès fer foc ni barbacoes fora dels espais habilitats i que cal ser molt prudent amb tot allò que comporti perill d’incendi, com ara les cigarretes, la circulació motoritzada o l’abandonament de deixalles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia