Medi ambient

Poma de Girona preveu una de les collites més grans dels últims anys

Els productors de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Poma de Girona preveuen per aquest any una collita de 96.290 tones, una xifra lleugerament superior a la de la temporada passada, que va ser de 88.570 tones. De confirmar-se les previsions, la d’enguany serà la segona producció més alta, només superada per les 101.750 tones de l’any 2021. Malgrat l’estat d’emergència degut al context de sequera i a les elevades temperatures, la perspectiva en el moment de la collita ha canviat i les previsions a curt i mitjà termini situen una producció superior a les 100.000 tones de pomes durant els propers anys de manera continuada.

A les mesures per fer front a la manca d’aigua de pluja, com ho són la conversió a reg per degoteig i la construcció de pous d’emergència adoptades per part dels productors, s’hi sumen les pluges abundants durant la primavera com a factors clau per sortir de l’escenari d’emergència. Això ha permès al sector productor de poma encarar la temporada amb tranquil·litat. El president de Poma de Girona, Jaume Armengol, davant l’evolució de les reserves declara que “encara existeix inquietud entre els productors perquè la situació es pot tornar a repetir si la propera tardor o a la primavera del 2025 no plou amb regularitat, pel que hem de mantenir l’atenció tots plegats: productors, regants i l’administració”.

De nou, a l’alça

La producció de pomes es manté elevada i per quart any consecutiu se superaran les 85.000 tones. Hi ajuda l’increment de la superfície de producció dels últims anys, amb un creixement d’un 10% en els darrers 5 anys. Però sobretot per la floració que han presentat els arbres aquest any, que ha estat abundant i llarga, i per les condicions meteorològiques, elements que han permès una bona pol·linització en els arbres.

Pel que fa a la qualitat de la poma, s’espera que aquesta presentarà unes característiques d’acord amb els estàndards exigits per la IGP Poma de Girona, mentre que la mida no serà excepcionalment gran degut a l’alt nivell de càrrega de fruits per arbre.

El tret de sortida de la collita, que s’allargarà durant els propers quatre mesos, s’ha dut a terme en un acte que ha tingut lloc a l’IRTA – Mas Badia, a Canet de la Tallada (Baix Empordà). L’esdeveniment, que té com a tradició mantenir el lligam de la poma amb la salut, la gastronomia i la cultura, ha comptat com a convidat d’honor d’enguany l’escriptor i periodista Martí Gironell. També hi ha participat Jaume Armengol, president de Poma de Girona; Joan Bonany, director de l’IRTA-Mas Badia; Àngels Bernadet Martínez, cap de l’Oficina Comarcal del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, i Mònica Alcalà i Torrent, diputada de la Diputació de Girona.

Producció rellevant

La producció de Poma de Girona segueix sent molt rellevant en l’àmbit català i també estatal. Representa el 36% de la producció de Catalunya i gairebé el 20% de l’Estat Espanyol (aproximadament una de cada 5 pomes produïdes a Espanya són de Girona). Jaume Armengol, president de Poma de Girona, indica que “per mantenir aquesta posició en el mercat, les empreses de Poma de Girona fa anys que mantenen les inversions en noves varietats, en l’ús sostenible dels recursos, en noves tecnologies i en la millora del servei. I ho han fet malgrat les incerteses, com ara les que generen una situació extraordinària com ho és la sequera o estius que cada vegada més càlids”.

Segell Girona Excel·lent

Mònica Alcalà i Torrent, diputada de la Diputació de Girona, ha parlat de la relació entre Poma de Girona i Girona Excel·lent, “un segell de qualitat agroalimentària que reconeix els millors productes de les comarques gironines”, i també ha afegit que “formar part d’una IGP és important per a tots i una manera de reconèixer socialment el territori a través dels seus productes de proximitat, reivindicant allò que és nostre, l’origen, la tradició i la qualitat”. Ha completat la seva intervenció dient que “amb el saber, la dedicació i l’experiència de tots els productors que en formen part, Poma de Girona està en les millors mans. L’administració pública hem de ser la palanca que ajudi a les empreses del territori a assolir l’excel·lència”.

Martí Gironell

L’escriptor i periodista Martí Gironell ha estat el convidat d’honor d’aquest any i ha explicat que “a casa som de menjar molta fruita, però la que guanya per golejada és la poma. I això passa perquè el nostre fill petit n’és un gran consumidor. Gràcies a ell fem bona la dita que diu ‘menja una poma a tothora i evita la doctora’”. Ha incidit que “me n’adono sovint que, la poma, la faig servir molt quan parlo o escrit. Que si ‘fas cara de pomes agres’, ‘estàs sa com una poma’, ‘és la poma de la discòrdia’, ‘m’he guardat una poma per a la set’... La meva mare encara em diu que ‘menjar en dejú una poma, salut dona’. Física o metafòricament, sempre la tenim a la boca”. Gironell també ha reivindicat l’efecte “sanador” d’aquest fruit i l’ha considerat un element beneficiós per a la salut.

78 famílies productores

Poma de Girona està formada per 78 famílies productores de les empreses Girona Fruits, de Bordils (Gironès); Giropoma Costa Brava, d’Ullà (Baix Empordà), i Fructícola Empordà, de Sant Pere Pescador (Alt Empordà). Representen un total de 2.050 hectàrees productives. Per aquest 2024 es preveu recollir 96.290 tones de pomes, segons dades de l’Associació Empresarial de Fruita de Catalunya (Afrucat) i del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC), exposades per Àngels Bernadet Martínez.

La IGP Poma de Girona cultiva quatre varietats. La producció estarà novament encapçalada per la Golden, amb 34.260 tones, seguida de la Gala (21.970 tones), la Granny Smith (14.420 tones) i les vermelles (5.820 tones). Les Fuji (7.950 tones) i la Cripps pink (7.550 tones), entre d’altres varietats innovadores, també es cultiven per part dels fructicultors de Girona.

Bernadet ha afirmat que “hi ha hagut un increment del 12% respecte l’any passat i totes les varietats augmenten. Esperem que els efectes del canvi climàtic afectin el mínim possible i posarem tots els mitjans que tinguem al nostre abast perquè la producció arribi a les 100.000 tones i aquesta xifra es mantingui al llarg del temps”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unió de Pagesos reclama una reunió urgent amb el nou Govern per tractar la població d’ossos al Pirineu

Alins
Llafranc

Primer vistiplau a la transformació del front marítim en zona per a vianants

PALAFRUGELL
Societat

Barcelona intensifica les inspeccions per prevenir infraccions de normativa municipal

Barcelona

El pla per intervenir a les rieres es redactarà el 2025

TERRASSA

Poma de Girona preveu una de les collites més grans dels últims anys

LA TALLADA D’EMPORDÀ
medi ambient

Un veler vessa gasoil després d’encallar-se en unes roques a Sant Pol de Mar

Sant Pol de Mar

Diversos CAP de l’Alt Empordà col·laboren en un projecte destinat a transmetre els drets dels infants

BÀSCARA

Tres empreses opten a la concessió de la neteja, la més important de la ciutat

SANT CUGAT DEL VALLÈS

Creen “Orgull de Noguera” per fomentar l’estima dels joves cap a la comarca

Balaguer