Medi ambient

Identificades 25 espècies de papallones en un observatori ciutadà

Alumnes i voluntaris detecten 353 exemplars al parc Francesc Macià en quatre mesos

Les papallones són un bon indicador de la qualitat ambiental dels espais on viuen. Són sensibles a la contaminació i als canvis que hi ha en l’entorn, i aquesta elevada sensibilitat fa que siguin considerades espècies bioindicadores per la Unió Europea, juntament amb els ocells i els ratpenats. Per aquest motiu és important observar la quantitat de papallones que hi ha en un indret però també la diversitat d’espècies. I en aquesta tasca d’observació s’agraeix la implicació de la ciutadania a través de projectes de ciència ciutadana Com el que es desenvolupa a Malgrat de Mar, que ha permès identificar, en quatre mesos, 353 exemplars que pertanyen a 25 espècies diferents de papallones.

Malgrat de Mar forma part des del passat abril de la xarxa de voluntaris de l’observatori ciutadà de papallones urbanes uBMS, de la qual formen part les ciutats de Barcelona i Madrid i es duu a terme en més 25 països. Els exemplars identificats s’han registrat en el parc Francesc Macià. L’espècie de la que s’han detectat més exemplars, un total de 94, ha estat la Pieris rapae. Una vintena de voluntaris i l’alumnat de les escoles de primària de la ciutat conformen aquesta xarxa d’observació. Entre el 9 d’abril i el 17 de juny, les escoles van identificar 134 papallones de 22 espècies diferents. Al juliol, el grup de voluntaris va agafar el relleu de les observacions i fins aquest passat dimecres 21 d’agost, han identificat 219 papallones de 25 espècies diferents. Es dóna la circumstància que aquests mesos d’estiu hi ha més presència d’espècies diferents. El grup de voluntaris continuarà fent les observacions fins a l’inici del curs escolar, moment en que l’alumnat en prendrà el relleu fins el mes d’octubre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia