Medi ambient

medi ambient

Posen càmeres i gravadores a quatre espais naturals per avaluar l’impacte dels visitants

Un nou estudi coordinat pel Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) està avaluant els efectes d’afluència de públic en quatre espais naturals protegits de Catalunya. A través de les càmeres de fototrampeig i gravadores de so que s’han instal·lat al bosc els investigadors volen analitzar l’impacte de la presència humana sobre diverses espècies de fauna, com mamífers i aus en els seu hàbitat. L’objectiu és impulsar un nou model de turisme forestal que compatibilitzi la conservació de la biodiversitat coincidint amb l’afluència cada cop més massiva de visitants als espais naturals. Com explica el coordinador de l’estudi, Mariano Feldman, investigador del grup de Biologia de la conservació del CTFC, laportació de les dades que estan recollint des d l’abril i s’allargarà en els propers dos anys permetrà determinar mesures de gestió en aquestes zones protegides per fer compatibles l’afluència de visitants amb la conservació d’habitats per les espècies.

Quatre espais protegits

Els espais naturals seleccionats per avaluar són el Parc Natural dels Ports, el Parc Natural del Montseny, l’Espai Natural Protegit de l’Alta Garrotxa i la Reserva Nacional de Caça de Boumort per ser llocs que han experimentat, durant les darreres dècades, un augment significatiu de visitants que hi van amb la intenció de gaudir de l’entorn i fer activitats recreatives a l’aire lliure. Els investigadors del projecte remarquen que diversos estudis fet en espais naturals protegits suggereixen que la compatibilitat de l’ús públic i la conservació dels valors naturals requereix una gestió específica.

“Un bon moment”

La recopilació de dades es va iniciar a l’abril i ara es troba en un “moment clau” coincidint en l’època de reproducció de moltes espècies i en el pic de més afluència de visitant en aquests espais protegits.

La presència humana constant i intensa als espais naturals pot interferir en el comportament d’algunes espècies, limitant-ne l’espai vital disponible i alterant-ne la reproducció, segons apunten els experts. A més el pas constant de persones en aquests espais té altres efectes com l’erosió del sòl i els danys a la vegetació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.