Medi ambient

MEDI AMBIENT

Tarragona redueix la petjada de carboni de la companyia d’aigües

El 2023 la va rebaixar un 3,8% i les emissions pròpies de la seva activitat van baixar un 10,3%

La companyia va emetre l’equivalent a 79 g de CO2 per m3 d’aigua facturada

L’Empresa Municipal Mixta d’Aigües de Tarragona (EMATSA) ha reduït la petjada de carboni global en un 3,8%, respecte a l’any anterior, i les emissions derivades de la seva activitat pròpia han baixat un 10,3%, segons informen des de l’Ajuntament de Tarragona. La petjada de carboni és l’indicador de la quantitat de gasos d’efecte hivernacle (GEH) emesos, expressats en unitats de tones CO2 equivalent. El càlcul que realitza Ematsa, verificat per la certificadora ICDQ, inclou les emissions directes i indirectes pel consum d’energia elèctrica generades per l’activitat de la companyia i altres emissions indirectes, sobre les quals no té control però que sí són conseqüència de l’activitat desenvolupada del cicle integral de l’aigua en els municipis de Tarragona, la Canonja, els Pallaresos i el Catllar. Així, l’any passat es van emetre l’equivalent a 79 g de CO2 per m3 d’aigua facturada, això suposa un total de 2.609 tones de CO2 equivalents i que es corresponen a l’esmentada rebaixa del 3,8% respecte al 2022.

Pel que fa a les emissions directes, destaca la reducció del consum de combustibles fòssils que ha disminuït un 15% respecte l’any anterior, el principal motiu es troba en la substitució progressiva de vehicles de combustibles fòssils per elèctrics i híbrids. També s’han reduït en un 14,4% les emissions del procés de depuració gràcies a les mesures d’eficiència energètica implantades a les estacions de depuració d’aigua residual. El consum de reactius té impacte en les emissions indirectes i aquest ha baixat un 2,6% i l’ús de material hidràulic també ha disminuït el seu impacte en un 21,5%.

El president d’Ematsa i alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, valora de manera positiva les dades “estem satisfets amb els resultats obtinguts durant el 2023. La reducció significativa de les emissions directes i la disminució global de la nostra petjada de carboni són un testimoni del compromís continu d’Ematsa amb la sostenibilitat i la reducció de l’impacte ambiental de la seva activitat”.

Des de 2013, la companyia està adherida al programa d’acords voluntaris per la reducció de les emissions de GEH de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic (OCCC) i avalua la seva petjada de carboni seguint l’estàndard que fixa la Norma ISO14064. En aquest sentit, Ematsa segueix el full de ruta VIA2030 que fixa l’estratègia per als pròxims anys i on s’ha establert com a objectiu reduir la petjada i continuar implementant mesures addicionals en la lluita contra el canvi climàtic. Aquestes giren al voltant de l’estalvi energètic, la implantació de fonts d’energia renovable, la compra d’energia elèctrica amb certificat d’origen renovable, la substitució de la flota de vehicles, la racionalització de la climatització i la valorització de residus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

INFRAESTRUCTURES

Més de trenta municipis de Tarragona i Barcelona, contra la MAT

Barcelona
SERVEIS

Manresa confia en un acord perquè no hi hagi vaga de neteja en plena festa major

Manresa
infraestructures i serveis

Inicien la primera fase de millora de la pintura viària en quatre punts del municipi

salt
MEDI AMBIENT

Tarragona reunirà en un congrés europeu més de 400 experts en ratpenats

Tarragona
SOCIETAT

El govern de Tortosa vol modificar el POUM per poder actuar als Josepets

Tortosa
MEDI AMBIENT

Tarragona redueix la petjada de carboni de la companyia d’aigües

Tarragona
Urbanisme

Inversió de mig milió d’euros per a la millora de l’eficiència energètica d’habitatges municipals a Reus

Reus
societat

El govern aprova un pla de sequera amb una nova dessaladora a la Costa Brava nord

barcelona

Roses dedicarà uns 3,5 milions del romanent a infraestructures i compra d’habitatge social

ROSES