Medi ambient

Cartografiaran el fons marí per analitzar les praderes de posidònia a Portlligat

El Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB) i l’empresa Seabots han posat en marxa, en el marc d’un projecte europeu, una prova pilot pionera a Portlligat, a Cadaqués, on uns robots cartografiaran el fons marí, segons explica l’agència Acn. L’objectiu és analitzar l’estat de les praderies de posidònia, determinar les reserves de carboni que tenen i poder establir estratègies per protegir-les. La Mediterrània pateix des de fa dècades una regressió de les praderies. Una planta que, a més d’un gran paper per a biodiversitat marina, té la funció de capturar diòxid de carboni, que emmagatzema durant segles. La seva destrucció implica, de facto, l’alliberament del carboni a l’atmosfera i, per això, en un context de canvi climàtic és vital preservar-la.

La regressió d’aquestes praderies s’extén per tot el litoral català víctima, entre d’altres, de l’impacte del fondeig d’embarcacions, Zones com Portlligat, però, en ple Parc Natural del Cap de Creus encara es conserven en molt bon estat. Es tracta d’un espai protegit on des de fa més de 15 anys s’hi regula el fondeig amb boies de baix impacte.

Els científics del Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB) calculen que en aquesta zona d’unes 10 hectàrees hi ha uns 6 metres de reservori de carboni blau que equivaldrien a unes 8.000 tones. “Es calcula que cada any als sediments s’hi acumula un centímetre i aquesta praderia té uns 6.000 anys”, expliquen.

Les particularitats d’aquest espai l’han convertit des de fa anys en objecte d’estudi científic amb mostrejos presos mitjançant immersions. Ara, a través del projecte europeu EFFECTIVE, les dades obtingudes es creuaran amb les que un equip de robots de l’empresa Seabots prendran durant mesos.

El projecte, que tindrà una durada de dos anys, preveu que ciència i tecnologia aplicada a la Intel·ligència Artificial (IA) es combinin per “perfilar” millor aquest fons marí. “És el més semblant a una ecografia, perquè a través de l’emissió de sons que reboten aquests robots permeten veure la composició de la posidònia”, explica el CEO de Seabots, Pau Guasch. I no només les capes exteriors sinó també els sediments. Aquest és el primer pas: creuar les dades. En una segona fase, l’objectiu és que els propis robots siguin “autònoms” i acabin determinant sols no només l’estat de les praderies sinó també quin emmagatzematge de carboni hi ha.

Això, explica Guasch, estalviarà recursos i, alhora, permetrà fer un “mapeig no invasió i molt extensiu en poc temps”. “En un sol dia podem fer 10 mostrejos i agafar milers de milions de punts”, afegeix Guasch.

La tecnologia no és nova però sí que és la primera vegada que s’utilitza amb aquesta finalitat, assegura Guasch.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.