Medi ambient

Medi ambient

Nidifica amb èxit per primer cop el gaig blau a Osona

Dues parelles crien nou polls

Instal·len cinc caixes niu a torres elèctriques

El gaig blau nidifica per primer cop amb èxit a Osona després de la instal·lació l’any 2022 de cinc caixes niu en torres elèctriques de la comarca. La col·laboració entre el Grup de Naturalistes d’Osona-ICHN i Endesa ha donat resultats i ha afavorit que dues parelles hagin nidificat a l’esquirol i a Gurb i el naixement de nou polls. Segons explica Carles Martorell, dels naturalistes d’Osona, la colonització del gaig blau indica que “encara hi ha racons de la Plana de Vic prou bens conservats que els permeten trobar suficient aliment com per criar tants polls”. Fins ara aquesta espècie migratòria protegida només niava a l’Alt Empordà i a la Plana de Lleida.

L’entitat naturalista i l’empresa van decidir col·locar conjuntament les caixes niu per facilitar la reproducció dels exemplars a la zona perquè els primers des de l’any 2004 havien comprovat que l’espai era part del viatge migratori des del sud d’Àfrica cap a Europa del gaig blau. Així, la primavera passada una parella va decidir no continuar la seva migració cap al nord -cap a França o l’Empordà- i es van quedar a nidificar en una de les caixes-niu, segons Endesa. D’altra banda, segons l’ACN, una altra parella va decidir fer el mateix, però en aquest cas es va quedar en una cavitat natural d’un arbre, a Gurb. D’aquesta manera, Osona ha tingut dues parelles nidificants a la plana de Vic amb èxit reproductiu, ja que d’un niu han volta quatre polls i, de l’altre, cinc. Segons els naturalistes osonencs només es coneixia una dada de nidificació a les comarques de la província de Barcelona. En concret, l’any 2009 i potser també el 2010 a Santpedor. Per tant, asseguren, aquest any Osona és “l’única comarca de la demarcació on ha criat el gaig blau”. Feia 15 anys que no hi criava cap parella.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Salut

Més de 1.600 persones amb targeta sanitària individual a Lleida, l’Alt Pirineu i Aran

Lleida

El BUS 30’ ha transportat 25.903 usuaris a les platges aquest estiu

PALAFRUGELL

Faran controls d’accés al nucli antic durant les Festes del Tura

OLOT

Reclamen que s’actuï en un punt conflictiu de l’N-260

LLANÇÀ

Uns 600 alumnes de la demarcació comencen demà les PAU de setembre

GIRONA

ReUtilitza’m de CaixaBank arriba a més de 4.000 donacions a la demarcació

GIRONA
Medi ambient

Nidifica amb èxit per primer cop el gaig blau a Osona

L’Esquirol
Societat

L’Ajuntament d’Amposta compra l’antiga seu de CDC a la venda per concurs de creditors

Amposta

Visites, presentacions i música per recordar el llegat dels indians

BLANES