Medi ambient

Medi ambient

Arxivada la investigació sobre el vessament de pèl·lets a les platges de Tarragona

La fiscalia considera que “no pot atribuir episodis concrets” a les dotze empreses inspeccionades

La Fiscalia ha decidit arxivar la investigació sobre el vessament de pèl·lets a les platges de Tarragona, Salou i de La Pineda de Vila-seca en considerar que no s’ha pogut obtenir “molta informació sobre l’origen ni el moment en que es van produir. El ministeri fiscal, sosté per tant que “no s’han pogut atribuir episodis concrets” a les dotze empreses inspeccionades “ni fixar un temps a cada un d’ells que sigui inferior al termini de preinscripció”. A banda, també apunta que les investigacions de Mossos d’Esquadra, Guàrdia Civil i Agents Rurals tampoc han permès detectar un abocament “amb entitat suficient” que suposi un “comportament delictiu” per part de les firmes investigades. Afirma, a més, que és complex determinar l’autoria i el grau de responsabilitat de les empreses, ja que aquestes es troben als polígons industrials, on moltes vegades comparteixen lloc físic i sistemes d’aigües fluvials. la Fiscalia també argumenta que hi participen altres actors en la cadena de valor, com ara els gestors dels residus, del servei de neteja o bé els transportistes. Destaca que les empreses han fet un canvi “favorable” en l’autocontrol per “evitar la dispersió en el medi, segurament -diu- per “la influència dels mitjans de comunicació”.

Pel que fa a la toxicitat dels components principals dels microplàstics, el fiscal argumenta que “és molt baixa”. Per aquesta raó, “no es preveuen efectes nocius per ingestió de quantitats petites, si bé poden causar una obstrucció en cas d’ingestió de quantitats majors”, afegeix.

E ministeri públic també inclou en el seu escrit l’atestat conjunt dels Mossos d’Esquadra, la Guàrdia Civil i els Agents Rurals, el qual incorpora els resultats de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), de l’Agència de Residus de Catalunya i de la Direcció General de Qualitat Ambiental de la Generalitat.

D’altra banda, a principis d’agost el departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural va fer públiques les conclusions de l’expedient obert per investigar els vessaments i va imposar l’obligació a les empreses del polígon petroquímic de Tarragona que treballen amb pèl·lets a aplicar mesures de prevenció en els propers sis mesos per evitar la contaminació de rius i platges. Tot i apuntar que l’expedient conclou per primera vegada que la responsabilitat en l’abocament és col·lectiva, van assegurar que “l’administració no els pot exigir una preparació mancomunada, ja que el procediment s’ha desenvolupat d’acord amb la Llei 26/2007, de 23 d’octubre, de responsabilitat mediambiental”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia