Medi ambient

MEDI AMBIENT

Impulsen la reintroducció de l’ibis ermità al massís del Montgrí

La secretaria general de Transició Ecològica, que depèn del Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, ha començat a treballar en la reintroducció de l’ibis ermità a Catalunya. Es tracta d’un tipus d’ocell que es va donar per extint als països mediterranis durant més de 300 anys i que, les darreres dècades, iniciatives públicoprivades han dedicat recursos i esforços a recuperar-la. L’actuació es troba en fase d’estudi de viabilitat i idoneïtat del massís de Montgrí, la zona plantejada per desplegar ja el projecte la primavera de 2025.

Des de la dècada dels 90, l’ibis ermità ha recuperat la seva població a Europa fins a 2.000 exemplars gràcies a la criança controlada en zoològics d’Àustria i Alemanya. El pas següent ha estat promoure l’alliberament progressiu d’aquests exemplars i facilitar la seva migració a zones més càlides. Precisament, l’entitat Waldrappteam Conservation and Research, dirigida pel biòleg Johannes Fritz i que compta amb fons del programa LIFE de la Unió Europea, encapçala un ambiciós programa de guia d’aquesta espècie assistida per humans durant un viatge de 2.800 quilòmetres fins a Cadis, on viu una comunitat d’ibis sedentària.

Atesa la situació favorable de Catalunya, a mig camí entre origen i destí del viatge migratori d’aquestes aus, es converteix en una gran oportunitat per reintroduir-la al nostre territori que, actualment, és només zona de pas. La bandada d’aquest any, integrada per 36 ibis guiats per dues ‘mares adoptives’ que volen en ultralleugers, es troba descansant a Ordis, a l’Alt Empordà. L’objectiu és que aquests exemplars aprenguin la ruta i puguin fer-la de tornada més endavant.

L’espai proposat per a la recuperació d’aquestes aus és la finca Torre Ponsa, situat al massís del Montgrí, i compta amb el vistiplau de Johannes Fritz, director de Waldrappteam Conservation and Research. Així mateix, La fundació ALIVE, de la qual és president el biòleg Bernat Garrigós, i l’entitat Amics dels Aiguamolls i del Patrimoni Natural de l’Empordà (AAPNE) han mostrat el seu interès a participar en aquest projecte impulsat per la Generalitat de Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

espai

La missió Polaris s’enlaira per aconseguir la primera caminada espacial privada

barcelona

S’endarrereixen les sancions per no dur l’etiqueta ambiental a la ZBE

Viladecans

Nova condemna per al llibreter neonazi Pedro Varela

BARCELONA
salut

Els oncòlegs es queixen de desgast professional abans del congrés

Barcelona

La piscina municipal redueix els incidents a l’estiu gràcies a l’increment de vigilància

figueres
MEDI AMBIENT

Impulsen la reintroducció de l’ibis ermità al massís del Montgrí

Ordís

Recuperada la circulació a L3 del Metro després d'un despreniment

BARCELONA

Primera residència i centre de dia a Badalona de la Fundació Vallparadís

BADALONA / TERRASSA

Tortosa, Roquetes i Alfara de Carles s’alien per promoure el parc natural del Port

TORTOSA