Medi ambient

MEDI AMBIENT

El balanç de la campanya d’incendis a l’àrea de Barcelona es tanca amb 135 focs

Un total de 135 incendis forestals, agrícoles o periurbans que han cremat 26,9 hectàrees de les localitats barcelonines. Aquest és el balanç de la campanya d’aquest estiu del Pla d’informació i vigilància contra incendis forestals (PVI) de la Diputació de Barcelona - que s’ha desenvolupat del 19 de juny al 2 de setembre. Aquesta xifra és molt similar a la del 2023, quan, a la demarcació, es van declarar 132 focs amb una afectació total de 15 hectàrees.

Dels incendis produïts enguany, la majoria, 69, han estat de massa forestal, 39 periurbans i 27 en terreny agrícola. Pel que fa a les hectàrees cremades, 10,36 ha corresponen a superfície agrícola, 9,07 ha a matolls, 5,76 ha a massa forestal arbrada i 1,67 ha a terreny improductiu. La comarca de l’Anoia concentra la majoria d’hectàrees cremades (14,5 ha), seguida de l’Alt Penedès (6,1 ha), el Vallès Occidental (1,6 ha) i el Garraf (1,5 ha). Cal assenyalar que l’Anoia ha estat la comarca amb més dies de risc d’incendi alt, molt alt o extrem de tota la província de Barcelona durant la campanya: 36 dies en total. El PVI també ha participat directament o indirectament en la gestió d’avisos de 176 columnes de fum respecte a les 149 de l’estiu passat. Això inclou la seva localització, la determinació de si és un incendi o no (falsa alarma, barbacoa, crema de restes, etc) i l’alerta als mitjans d’extinció.

Durant els 76 dies de campanya, el personal del PVI ha informat directament 68.736 persones que es trobaven en urbanitzacions, masies, camins, pistes, boscos, monuments, miradors, zones urbanes, polígons i àrees d’esplai. Es tracta de més de 10.000 persones més de les que es van informar l’any passat (57.956), un augment que respon a la consolidació del nou model de prevenció d’incendis engegat el 2023 que incideix en intensificar la informació i la dissuasió de conductes imprudents i en la millora de la vigilància i de la rapidesa de la primera intervenció de la mà de les agrupacions de defensa forestal (ADF). D’aquesta manera s’assoleixen els màxims històrics de conscienciació dels anys 2020 i 2021 deguts al gran accés de persones al medi natural proper arran del confinament i post-confinament.

Durant la campanya del PVI 2024 s’han realitzat un total de 4.262 actuacions. D’aquestes, destaca el gran augment pel que fa a la detecció d’abocaments amb risc d’incendi, així com pel que fa als camins bloquejats i a les incidències en la revisió de línies elèctriques. Quant als abocaments amb risc d’incendi, mentre que el 2023 se’n van detectar 781, enguany se n’han comptabilitzat més del doble, 1.732. A més a més, el número d’actuacions de recollida de deixalles de menys de 30 litres també s’ha duplicat: 1.011 aquest any respecte a les 462 de l’any anterior. També s’ha donat un increment significatiu en les incidències de camins bloquejats, que s’han gairebé duplicat, passant de 120 el 2023 a 216 enguany. Això és degut a que la sequera acumulada durant els darrers 3 anys ha matat molts arbres i aquests, en caure, han barrat el pas dels camins.

Pel que fa a les línies elèctriques que incompleixen la normativa de prevenció d’incendis, durant la campanya de l’estiu passat se’n van localitzar 275, mentre que durant aquest estiu han estat 876, més del triple. Aquestes línies poden ser de companyies elèctriques, d’enllumenat públic municipal o bé de titularitat particular.

La resta d’actuacions d’enguany han estat accions de dissuasió (74), la majoria per fer barbacoes que no compleixen la normativa, per l’ús d’eines que generen guspires o per cremes i altres activitats perilloses.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SERVEIS

Abonament bonificat entre Tarragona i Barcelona durant el tall de Rodalies

Barcelona

Es lliuren els 19ns premis d’Educació Josep Pallach

figueres

Jornada de portes obertes al Campus de l’Experiència per segon any

CALONGE I SANT ANTONI

Els Bombers treballen amb 66 dotacions en dos incendis forestals a Cabacés i Porrera

CABACÉS
MEDI AMBIENT

El balanç de la campanya d’incendis a l’àrea de Barcelona es tanca amb 135 focs

Barcelona

Vaga indefinida dels treballadors de recollida de brossa al Baix Ebre i Montsià

TORTOSA

Fil a l’agulla per fer la segona residència pública per a gent gran

SANT CUGAT DEL VALLÈS
espai

Acaba amb èxit el primer passeig espacial privat de la història

barcelona
MEDI AMBIENT

Tret de sortida per un turisme sostenible de sol i platja al delta del Llobregat

El Prat de Llobregat