Medi ambient

Medi ambient

L’Aran acull una prova pilot per eliminar peixos invasors

El llac de Manhèra, al circ de Colomèrs, ha estat l’espai escollit per iniciar una prova pilot pionera en el tractament d’espècies invasores i la restauració d’hàbitats aquàtics. L’aplicació d’un biocida biodegradable es fa per primer cop en un estany d’alta muntanya al sud d’Europa i servirà per proporcionar dades importants sobre la seva eficàcia d’una eina que pretén eliminar els peixos que no són autòctons. La prova pilot s’ha fet en un estany de la zona perifèrica del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Es tracta d’una localització estratègica ja que no hi han estanys alimentats amb grans cursos d’aigua que podrien representar un risc de reaparició de peixos invasors un cop finalitzada la intervenció.

La iniciativa s’emmarca en el projecte Life Resque Alpyr, que inclou la restauració 22 estanys d’alta muntanya del Pirineu i dels Alps mitjançant l’eliminació de peixos introduïts amb tècniques tradicionals. Habitualment, s’han utilitzat xarxes, trampes o pesca elèctrica, entre d’altres, per fer-ho. Tot i això, les restriccions biològiques i ambientals, com ara la dimensió del llac o la presència del veró, una de les espècies introduïdes més habituals, poden limitar la seva aplicabilitat. Per aquest motiu, s’han buscat alternatives. Una és la rotenona, un ictiocida natural biodegradable extret de les arrels de plantes de la família dels Fabaceae, que s’ha utilitzat tradicionalment al sud-est asiàtic i a l’Amèrica del Sud per pescar. Així, s’hi afegeix un producte semblant a la troca o Verbascum, una planta que s’ha fet servir històricament al Pirineu per pescar en les basses dels rius. Life Resque Alpyr és un projecte cofinançat pel programa LIFE.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia