Medi ambient

CALONGE I sANT aNTONI

Caldran 550.000 m³ de sorra per refer les platges de Sant Antoni

El delegat del govern espanyol a Catalunya, Carlos Prieto, i el subdelegat gironí, Pere Parramon, han anunciat aquest migdia que el projecte per estabilitzar les platges de Sant Antoni de Calonge i Torre Valentina, amb unes obres que s’adjudicaran aviat, farà necessària l’aportació de 550.000 m³ de sorra. Una onzena part del total, 50.000 m³, provindrà del dragatge de l fons de la badia de Palamós, fet que permetrà recuperar parcialment el calat del port palamosí. Però la resta provindrà de captacions de bancs de sorra submarina arrossegades pels temporals, allà on conflueixin els factors per obtenir-la de la manera més sostenible, econòmica i ambientalment.

Calendari “complicat”

Inicialment, el consistori comptava que els terminis d’execució de les obres, si l’adjudicació no s’endarreria massa, podien garantir que l’obra dels espigons hagués conclòs abans de l’inici de la pròxima temporada d’estiu. Però Prieto no ha volgut comprometre encara cap termini en l’horitzó curt. No volen obviar el risc que els temporals dificultin les tasques durant l’hivern i la primavera, i compten que l’aportació del mig milió de metres cúbics de sorra serà una operació llarga, a mesura que en vagin extraient de fons submarins on no hi hagi afectació, per exemple, sobre zones amb posidònia o altres espècies protegides.

Pel que fa al projecte dels dos nous espigons, el primer serà un dic corb emergit de 150 metres, que perllongarà l’actual dic situat davant de la riera Aubi, construït al 1987. Aquest dic tindrà un primer tram de 70 metres rectes i els 85 metres restants tindran forma corbada i un segon tram submergit mig metre, amb una longitud total de 130 metres. D’altra banda, l’estabilització de la platja d’Es Monestrí inclourà la construcció d’un segon espigó, també corbat i emergit de 215 metres de longitud. Els primers 100 metres coincidiran amb l’actual espigó de la platja de Palamós, construït l’any 1915 i els altres 115 són de nova planta. A més, aquest dic també continuarà amb 100 metres més d’espigó submergit a mig metre. Amb aquestes actuacions compten que la inèrcia de transvasament de sorra pels vents i els temporals cap al nord, i les platges de Palamós, quedarà frenada.

El projecte, tot i això, pot patir ajustos sobre la marxa, en funció dels comportaments que es vagin registrant al llarg de l’execució. Sense anar gaire més lluny, el temporal Nelson, al març, i altres episodis coincidents van afeblir molt la platja de Torre Valentina, refeta d’emergència, com recordava Prieto, amb una inversió extraordinària de 100.000 euros per reposar-hi sorra i minimitzar-ne estralls. El consistori, per la seva banda, es va centrar a refer mínimament altres problemes que l’onatge va provocar a la zona d’Es Monestri.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.