medi ambient
El projecte Coracias aconsegueix que el gaig blau “arreli” a l’Empordà
El projecte Coracias, que des de fa anys es desenvolupa al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà i el del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, ha aconseguit que el gaig blau “arreli” a la zona amb un total de 47 parelles i 151 polls aquesta temporada, un 17% més que fa dos anys, segons recull l’ACN. La iniciativa, en la qual col·labora Endesa, vol aconseguir que aquesta espècie migratòria amenaçada criï a les 83 caixes niu que hi ha instal·lades a les seves torres elèctriques. Tot i que ara aquests ocells ja busquen insectes a la sabana africana, durant els últims mesos han ocupat un 62% des les caixes niu disponibles, que han tingut un “72% d’èxit reproductor”.
El gaig blau és una espècie lligada a ambients agrícoles i ramaders extensius, on nidifica en cavitats com ara arbres vells com ho són les oliveres o els ametllers; així com en construccions humanes. La pèrdua d’aquests espais així com la seva absència en zones com són els aiguamolls de l’Empordà, fa que la col·locació de caixes niu sigui una mesura de gestió adient per oferir llocs per nidificar i contribuir a la reproducció i conservació de l’espècie.
Fa més de vint anys que Endesa fa accions al respecte i des de 2017, de manera directa a través del projecte Coracias. Des dels seus inicis, s’han instal·lat desenes de caixes nius entre els dos parcs naturals. A més, en diverses d’elles hi ha instal·lades càmeres de fototrampeig que permeten, d’una banda, fer el seguiments dels ocells i vigilar els seus depredadors i, de l’altra, controlar els emissors GPS que s’han col·locat a alguns exemplars.