medi ambient
Demanen a la Diputació de Girona que intercedeixi en paralitzar el projecte de la planta de biogàs
La Plataforma en Defensa de la Natura i el Paisatge del Pla de l’Estany, que aglutina més d’una vintena d’entitats, ha entregat un manifest al President Diputació de Girona, Miquel Noguer, per tal que intercedeixi a favor de paralitzar els tràmits del un projecte de planta de biogàs a Serinyà i buscar una ubicació alternativa. Segons exposen a l’escrit, la iniciació d’aquests tràmits, promoguts per l’Ajuntament de Serinyà , “s’han realitzat sense abans obrir cap procés de participació ciutadana, per tant, de forma molt poc transparent. A més, es volen requalificar uns terrenys actualment destinats a l’ús agrícola, en una zona qualificada de Protecció Especial dins el Pla territorial Parcial de les Comarques Gironines”.
Una altra de les principals raons és perquè es preveu el tractament de residus orgànics de 170.000 tones a l’any. Per tant, “no es tracta d’una planta d’autoconsum per Serinyà, si no que per les seves dimensions es pretén donar servei a varis quilòmetres a la rodona, per tant, es pot dir que es tracta d’una indústria de tractament de residus per donar servei a diferents comarques”.
El projecte tampoc és respectuós amb el medi ambient, ja que implica destruir prèviament un sòl agrari escàs. Segons els ecologistes, la planta de biogàs “impactaria greument a diverses masses arbòries i a la biodiversitat de la zona pel gran moviment de terres previst i l’adaptació dels accessos. Igualment, tindria un greu impacte paisatgístic, en una zona característica per les poques pertorbacions a l’entorn natural”. Per altra banda, el gran volum de residus previstos “incrementa proporcionalment el risc de fuites i contaminació d’aqüífers, sobretot a la riera del Junyell i aqüífers propis per l’orientació que tenen els terrenys”.
És per això que la Plataforma en Defensa de la Natura i el Paisatge del Pla de l’Estan reclama la retirada dels tràmits iniciats per l’Ajuntament de Serinyà així com desestimar el projecte al municipi per ser un entorn d’alt valor residencial, paisatgístic i de fort creixement del turisme rural i propostes econòmiques vinculades a la natura. Alhora, també demanen apostar per una gestió de residus des d’origen, és a dir, que cada granja d’animals tingui la seva pròpia planta de biogàs per a l’autoconsum i en proporcions corresponents. Finalment, defensen l’obertura “d’un debat social ampli sobre la implantació de les centrals de biometà per clarificar-ne els seus avantatges i inconvenients i per tal d’evitar-ne un desplegament precipitat i en forma de bombolla especulativa defenent només uns interessos econòmics determinats”.