Canvi climàtic
L’OMM avisa que el 2024 va camí de ser l’any més càlid al món i superar el 2023
Les inundacions rècord, les sequeres i els incendis són una “nova realitat” i “anticipen el futur”, diuen els experts
L’Organització Meteorològica Mundial (WMO, per les seves sigles en anglès) ha avisat aquest dilluns que el 2024 va camí de ser l’any més càlid al món i, per tant, de superar la mitjana d’augment de temperatura rècord que es va assolir el 2023.
En un informe publicat aquest dilluns coincidint amb l’inici de la cimera internacional pel clima, la COP29 de Bakú, a l’Azerbaidjan, els experts del WMO afirmen que fins al setembre d’enguany s’ha registrat un increment de la temperatura mitjana global d’1,54° respecte als nivells preindustrials. “Cada increment addicional de l’escalfament global augmenta els extrems, els impactes i els riscos climàtics”, diu la secretària general del WMO, Celeste Saulo.
Saulo constata que “les inundacions rècord, els ciclons tropicals que s’intensifiquen ràpidament, la calor mortal, la sequera implacable i els incendis forestals” d’enguany són una “nova realitat” i “anticipen el futur”. Per això, la responsable de l’Organització Meteorològica Mundial ha reclamat “reduir amb urgència les emissions de gasos d’efecte hivernacle” i reforçar el seguiment de l’impacte de l’escalfament global: “Hem d’intensificar el suport per a l’adaptació al canvi climàtic mitjançant serveis d’informació climàtica i alertes ràpides”.
1,5° d’escalfament
L’escalfament anual superarà els 1,5° aquest any segons els pronòstics del WMO. En l’Acord de París del 2015 els països es van comprometre a limitar l’augment de la temperatura global a 1,5° i, com a màxim, per sota dels 2°.
Ara bé, Saulo matisa que és un objectiu per als nivells d’augment de temperatura globals “mantinguts durant dècades” i no d’anys o mesos puntuals. Els meteoròlegs de l’organització pronostiquen que l’escalfament global a llarg termini actual és d’1,3° en comparació amb el període preindustrial 1850-1900. Per tant, les xifres rècords dels últims anys no signifiquen que l’objectiu dels 1,5° no s’hagi complert.
Tot i això, Saulo reconeix que “cada fracció d’un grau d’escalfament és important”, encara que sigui inferior a 1,5°, perquè augmenta “els riscos climàtics”.