medi ambient
Girona serà la primera ciutat de Catalunya amb uns pressupostos de carboni
L’Ajuntament de Girona ha aprovat en sessió plenària d’aquest dilluns la revisió de la Declaració d’Emergència Climàtica de 2019 per donar-li un major caràcter vinculant i executiu. La moció, impulsada per les entitats ‘Naturalistes de Girona’ i ‘XR-Girona’ i ‘Renovem-nos’ ha comptat amb els vots favorables de Guanyem, Junts i Esquerra, els tres grups que formen el Govern municipal, així com del PSC.
La primera Declaració d’Emergència Climàtica (DEC) de Girona data de l’11 de novembre de 2019, però el seu efecte en les polítiques municipals ha estat molt modest. Per això, la nova DEC s’estructura al voltant de vuit acords que tenen com a element vertebral la confecció del pressupost de carboni de la ciutat. A l’estela del pressupost de carboni de Catalunya, que el Comitè d’Experts en Canvi Climàtic del Parlament ha xifrat en 325 milions de tones de CO2 fins el 2050. Aquesta és la quantitat de gasos d’efecte hivernacle que pot emetre Catalunya durant els propers 25 anys per romandre en l‘objectiu global de frenar per sota d’1’5ºC l’augment de la temperatura a finals de segle.
Els pressupostos de carboni són una figura legalment vinculant inclosa en la llei catalana de canvi climàtic 16/2017, segons la qual, el 31 de desembre del 2023 expirava el darrer termini fixat a la Llei per disposar d’un pressupost de carboni que determini les emissions màximes any a any. En aquell moment, des de l’entitat Renovem-nos es va fer una campanya amb una ronda de contactes amb el grups parlamentaris per agilitzar l’aprovació dels pressupostos de carboni de Catalunya, però la convocatòria d’eleccions va fer decaure la iniciativa quan estava a punt d’aprovar-se. Els pressupostos de carboni van tornar a ser objecte de debat durant la campanya electoral i també una de les principals peticions al nou Govern per al 2025.
Recentment, el Govern va aprovar els pressupostos de carboni elaborats pel Comitè d’experts i es va comprometre a elevar-lo al Ple del Parlament per la seva ratificació durant el primer trimestre del 2025. Amb tot, l’objectiu de Renovem-nos és que el Parlament aprovi una disposició addicional a la Llei de canvi climàtic per tal que totes les ciutats catalanes de més de 50.000 habitants també disposin d’un pressupost de carboni municipal, tal com ha aprovat avui Girona.