rubí
L'Ajuntament és optimista amb els usos de Can Carreras
INFORME
Farà arribar documentació a la direcció general de Qualitat Ambiental que justifica que l'abocador sigui de residus inerts
SENTÈNCIA
El TSJC ha instat el govern a decidir si l'empresa explotadora hi pot dipositar altres materials
El regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Rubí, Manuel Velasco, creu que “hi ha una alta probabilitat” que l'abocador de Can Carreras acabi sent només apte perquè s'hi puguin dipositar residus inerts, bàsicament terra, runa o cendra. L'empresa explotadora de la instal·lació, el grup FSM Vertispania SL, està intentant des del 2006 que se li permeti abocar també materials no perillosos –cartró, fusta o residus urbans sense toxicitat– i, en vista de les negatives de llicència de la Generalitat, va presentar un recurs al Tribunal Superior de Justícia (TSJC). La sentència del jutge, del maig, instava la direcció general de Qualitat Ambiental a pronunciar-se sobre la sol·licitud del grup FSM, i per aquest motiu l'ens ha requerit al consistori que li faci arribar un expedient amb el seu punt de vista.
“Presentarem tota la documentació històrica que tenim i que justifica que a Can Carreras no s'hi puguin abocar residus que no siguin inerts”, va anunciar ahir Velasco en roda de premsa, que afirma que l'Ajuntament “vol ser optimista perquè hi ha proves que indiquen que l'empresa hi ha dipositat altres tipus de materials des que té la llicència d'activitats, el 2002”. En aquest sentit, va fer menció de l'incendi del juliol del 2003, que demostraria la presència de residus inflamables a la zona, i de les inspeccions periòdiques tant del consistori com de la Generalitat, que en diversos casos van acabar amb sancions econòmiques al grup FSM.
“L'Agència Catalana de Residus –a la qual Qualitat Ambiental també ha demanat que emeti un expedient– sempre ha estat en la mateixa línia que nosaltres, que som contraris als interessos de l'empresa”, va afegir Velasco que, al marge de l'històric d'infraccions, també creu que pot ser decisiva la pressió ciutadana i la inadequació territorial. “Estem disposats a incloure qualsevol aportació dels veïns en forma de queixa”, va dir, tot recordant que a la zona “hi ha habitatges i dos centres escolars molt pròxims”. De moment, el govern ja s'ha reunit amb l'oposició per exposar el seu posicionament; amb la plataforma veïnal de les urbanitzacions; i dilluns ho farà amb el grup d'extractives del fòrum ambiental.
Paral·lelisme
La situació de Can Carreras té un cert paral·lelisme amb la de l'abocador de Can Balasc, ja que en tots dos casos les empreses explotadores volen dipositar-hi materials no perillosos tenint present que no fa tants anys eren considerats inerts, igual que la terra o la runa. En el cas de Can Balasc, però, la decisió és a les mans de la justícia.