Medi ambient

La incineració dels residus a les cimenteres

Fang de lloances i pors

Lafarge de Montcada fa cinc mesos que utilitza els llots de depuradora com a combustible i en ressalta els beneficis

La Plataforma Antiincineració denuncia la complicitat de les administracions amb les cimenteres malgrat el rebuig social i de l'àmbit científic

L'ACA i la patronal del ciment, van pactar que la incineració es farà, com a mínim, el 2016

Des del 23 juny d'aquest any la cimentera Lafarge de Montcada està incinerant els fangs assecats de depuradora com a combustible a les seves instal·lacions. Valorització de residus, se'n diu tècnicament. En només cinc mesos, els responsables de la planta montcadenca en ressalten els beneficis. Bàsicament tres: mediambientals, socials i empresarials. Pels veïns de Montcada agrupats a l'entorn de la Plataforma Antiincineració, la valorització és una manera de “disfressar” la incineració de residus, una pràctica que consideren que posa en perill la vida de la ciutadania. L'ús que se'n fa, d'aquest residu és, per alguns, un resultat lloable i, pels altres, una font que genera pors.

Lafarge va iniciar el 2006 els tràmits davant la Generalitat per aconseguir l'autorització ambiental integrada que li permetés utilitzar biomassa –en el cas de Lafarge, els llots de depuradora– com a combustible alternatiu al coc de petroli. L'autorització es va concedir l'abril del 2008 i fins el maig d'aquest any s'han adaptat les instal·lacions de la fàbrica per poder iniciar la valorització. I després de cinc mesos, el director de la planta de Lafarge de Montcada, Vicente Pedro, en fa una valoració “molt positiva” perquè ja s'ha substituït un 15% del combustible fòssil per fang de depuradora. Per al 2011, ja s'assolirà el 20%, que és el que fixa el conveni entre les cimenteres i la Generalitat. Pedro recorda que amb la valorització s'evita dur els fangs de depuradora als abocadors, es redueixen les emissions de CO2 i es millora el factor competitiu de les cimenteres.

I és que, a més d'estalviar-se el 20% del cost del coc de petroli, les cimenteres reben 5 euros per cada tona de fang que incineren i 5 euros més per tona pel transport –un preu que pot arribar als 18 euros si els llots vénen de les depuradores de Vic i Banyoles–. Fins ara, les empreses gestores dels fangs de depuradora pagaven entre 40 i 60 euros per dur els llots a un abocador. Montcada rep, majoritàriament, el fang que genera la depuradora del Besòs –situada sota la plaça del Fòrum de Barcelona–. La planta de Lafarge a Montcada necessita cada dia unes 80 tones de fang de depuradora. El seu director diu que la contraprestació econòmica que reben “no té una rendibilitat directa” però que hi ha l'objectiu de “ser competitius a llarg termini”, després d'una inversió inicial d'1,5 milions.

Els partidaris de no fer-ho

Al mateix temps que les cimenteres i les administracions posaven fil a l'agulla a la incineració de residus a les fàbriques de ciment, els veïns de Montcada contraris a aquest projecte es van aglutinar en la Plataforma Antiincineració. Recentment, els representants de Montcada han participat a les segones jornades de la Coordinadora Estatal Contra la Incineració de Residus a les Cimenteres, celebrades a Toledo. De la trobada en va sortir la denúncia sobre “la complicitat dels partits polítics, les administracions de l'Estat i de les comunitats autònomes, que, malgrat el rebuig social i de l'opinió de la comunitat científica, han cedit a les pressions de les multinacionals cimenteres”. La Coordinadora vol l'eradicació de la incineració de residus a les cimenteres i alhora reclama que les administracions desenvolupin alternatives per al tractament i la gestió de residus que no incloguin la incineració. El col·lectiu opositor també exigeix un compromís dels partits polítics de rebuig a la incineració de residus a les cimenteres. Segons la Plataforma, la incineració “és la forma més insostenible i perillosa de tractar els residus perquè no els elimina, només els transforma i dispersa, generant emissions contaminants i tòxiques”. I assegura que les emissions “incompleixen els compromisos i recomanacions” europees i mundials. En aquest sentit, Oriol Soler, gerent de l'empresa Metrofang –on es fa l'assecat del fang– assegura que es tracta d'un residu “d'origen urbà, amb molt poca presència industrial i amb una baixíssima presència de metalls pesants”.

Com a mínim, sis anys més

La valorització de residus a les cimenteres es farà, com a mínim, el novembre del 2016, segons consta en el conveni marc entre l'Agència Catalana de l'Aigua i l'Agrupació de Fabricants de Ciment de Catalunya –Ciment Català–. Arribats a aquesta data, el conveni es pot prorrogar per mutu acord. Precisament, la patronal del sector assegura que, amb la substitució dels combustibles fòssils per biomassa –fang de depuradora, marro de cafè, fusta i poda, i glicerines–, s'evitarà l'emissió d'un mínim d'1 milió de tones de CO2 fins el 2015.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.