CERDANYOLA DEL VALLÈS
Els antiabocadors volen que el nou estudi de Can Planas l'encarregui la UE
Ja no exigeixen el buidatge de l'abocador, sinó la “descontaminació del sòl”
No els preocupa que la nova solució arribi després de les municipals
En vista de l'anunci del govern de Cerdanyola de demanar un nou estudi que plantegi altres opcions per a la restauració de l'abocador de Can Planas, la Plataforma Cerdanyola Sense Abocadors proposa que el treball l'encarregui i el supervisi la Comissió de Medi Ambient de la Unió Europea. Pels antiabocadors, aquesta és l'única manera d'assegurar que la redacció de l'estudi el farà “gent independent”, ja que consideren que qualsevol de les administracions implicades en la urbanització del Centre Direccional “estan condicionades”.
La plataforma ja no exigeix el buidatge de Can Planas com a única solució, sinó que aposta per una actuació de “descontaminació del sòl” que garanteixi “una toxicitat zero sense cap risc per a la salut de les persones”. Els integrants de la plataforma volen que el plec de condicions de l'estudi no tingui en compte “ni el factor temps ni l'econòmic”, perquè si no és així “la solució ja la tenim”, diu Roger Caballé, en referència a la restauració que planteja la consultora Idom i que era l'opció acceptada per les administracions fins ara.
Tenint en compte la possibilitat que les conclusions de l'estudi no estiguin enllestides fins després de les eleccions municipals del maig del 2011, Salvador Sagarra diu que, després de vint anys debatent sobre el futur de Can Planas, “ja no ve de dos o tres anys més”, ja que el que volen és “la remediació total”.
La plataforma demana que a partir d'ara hi hagi una “participació ciutadana real en la presa de decisions” i que hi hagi “transparència”. El col·lectiu lamenta que el consistori s'hagi “sensibilitzat” arran de les notícies aparegudes a El País, i reitera que el seu objectiu és fer “consciència social”.