Medi ambient

Alerten dels efectes en la salut de la contaminació acústica

Un llibre recopila els estudis de la UdG sobre l'impacte dels sorolls

Els decibels que es generen a les carreteres, la via del tren o l'aeroport afecten la qualitat de vida, i ara s'investiga com incideixen en la salut

Des del 1994 el Grefema –Grup de Recerca en Enginyeria de Fluids, Energia i Medi Ambient, vinculat a la UdG– ha realitzat tota mena d'estudis relacionats amb la contaminació acústica. Una bona part de l'obra d'aquest equip, comandat per Josep Arnau, s'ha recopilat ara en el llibre Experiències de l'EPS (UdG) en l'àmbit de la contaminació acústica, i serveixen com a diagnosi dels sorolls que es produeixen en municipis com Girona, Salt, Olot i Sant Feliu de Buixalleu. I també en infraestructures com l'autopista o l'aeroport de Girona. De tot plegat, se n'extreu que els impactes acústics tenen una afectació directa sobre la salut de les persones. Un dels últims treballs del Grefema ha estat precisament en col·laboració amb una fundació mèdica que treballa amb pacients amb problemes cardiovasculars. Segons Arnau, “s'ha descobert que el soroll afecta la salut, en coses concretes com l'insomni, l'estrès o la tensió arterial, i ara estem valorant de quina manera ho fa”. Per Arnau, la contaminació acústica encara no es pren prou seriosament, però considera que cada vegada guanyarà més pes.

Els principals focus emissors són molt sovint les infraestructures i l'activitat industrial. El tren, les carreteres d'alta capacitat o l'aeroport de Girona afecten bàsicament els habitatges més propers a la infraestructura, si bé amb diverses variables en funció de la distància, l'altitud o si hi ha alguna barrera física per tapar les fresses. Per exemple, el cas de l'aeroport de Girona es va estudiar durant el 2006 i el 2007, i es van fer diverses recomanacions com ara complir estrictament els protocols d'aproximació i enlairament o reduir el nombre de vols nocturns per no afectar tant els veïns. Segons Arnau, el model que es va crear aleshores es pot anar actualitzant constantment, i explica que abans hi havia més problemes que ara perquè l'alta presència de vols de pràctiques multiplicava el nombre d'operacions dels avions.

Soroll per vibracions

En matèria ferroviària, els estudis que es van fer sobre l'impacte a Vilademuls van servir perquè Adif posés més pantalles de protecció a les masies i nuclis més propers al TAV. A Girona, el soterrament del tren convencional representarà una gran millora, però el canvi provocarà un augment de les vibracions.

Pel que fa a l'autopista, Acesa va encarregar un estudi per conèixer l'impacte acústic, i el Grefema ja el va elaborar pensant en més carrils. L'impacte supera els 60 decibels a encara no cent metres de distància, i per això es recomana instal·lar pantalles o motes de protecció. Acesa va incorporar bona part dels suggeriments. Pel que fa a l'augment de trànsit previst amb els nous carrils, Arnau va explicar que a partir d'un determinat volum de vehicles, l'augment de decibels ja és imperceptible.

Anàlisi de sorolls per als controls de la ITV

L'anàlisi que fan a la ITV del soroll dels tubs d'escapament dels vehicles es podia alterar amb la ingerència de sorolls externs i la reverberació. Així es va saber quins eren aquests valors.

La millora de la catedral de Girona

Un dels primers treballs va ser l'optimització acústica de la catedral de Girona, per evitar els efectes de reverberació. La solució va ser la instal·lació de tapissos que cobrissin les parets de pedra.

La pantalla per al Festival de Música de Torroella

Un encàrrec va ser dissenyar la pantalla acústica per al Festival de Música de Torroella de Montgrí. Es van complir els objectius: millorar el so dels concerts, i que es pogués muntar fàcilment.

L'exemple d'Antex per a un cas industrial

També s'han estudiat casos industrials, com ara l'impacte acústic d'Antex d'Anglès sobre les cases de l'entorn. Es van acabar implantant mesures de reducció del soroll.

El cadastre acústic de tots els municipis

La Generalitat va encarregar al Grefema que elaborés un cadastre de soroll per a tots els municipis de Catalunya. Arnau considera que aquest projecte és un dels de més envergadura que han fet.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.