MONTCADA I REIXAC
Querella del fiscal pel soroll i no per la pols de ciment de Lafarge
ELS DELICTES Són contra la salut pública i per prevaricació mediambiental per omissió, i tres de lesions A DECLARAR Han de prestar declaració davant del jutge l'exalcalde, la regidora de Medi Ambient i l'exdirector de la fàbrica de ciment
La fiscalia de medi ambient i urbanisme de Barcelona ha presentat una querella als jutjats de Cerdanyola contra l'exalcalde de Montcada César Arrizabalaga, la regidora de Medi Ambient, Eva Gonzalo, i l'exdirector de la fàbrica Lafarge Oswaldo Pereda per la contaminació acústica que produeix la planta. La fiscalia hi veu un delicte contra els recursos naturals, la salut pública i el medi ambient, un altre de prevaricació mediambiental per omissió, i tres més de lesions. Ara el jutjat prendrà declaracions als querellats i decidirà si es fa judici. L'origen de la querella es remunta al novembre del 2008, quan 48 entitats van denunciar la contaminació acústica i atmosfèrica de la instal·lació montcadenca.
El fiscal, però, diu que “no s'ha pogut acreditar suficientment la relació directa” entre les partícules sòlides generades per Lafarge –que contenen “matèries altament tòxiques i perilloses” com ara el crom i el plom– i les afeccions respiratòries que denuncien els veïns del barri de Can Sant Joan, a tocar de la fàbrica de ciment. En canvi, diu que el soroll de la planta –sobretot a la nit– “genera una greu contaminació acústica” als veïns, “vulnerant reiteradament i sistemàticament” els límits establerts per la normativa.
El fiscal fa aquestes acusacions amb els resultats a la mà de les mostres preses per la policia judicial, entre el febrer i el juny del 2009, en tres pisos de Can Sant Joan, situats a 180, 300 i 400 metres de Lafarge. Tots els resultats –de 57 a 67 decibels– excedeixen els límits permesos. La policia també ha comprovat –amb inspeccions el desembre del 2009 i el març del 2010– que el soroll prové de la fàbrica de ciment. L'escrit diu que Lafarge i el consistori no només no van fer res per aturar la contaminació, sinó que tots dos “van negar l'existència de l'incompliment de la normativa mediambiental”.
Sòl “incompatible”
La fiscalia diu que Lafarge està situada en sòl urbà residencial, una qualificació urbanística “incompatible amb l'existència i el funcionament” d'una activitat “contaminant, insalubre i nociva”. I que, tot i ser una circumstància “perfectament coneguda”, la Generalitat va autoritzar Lafarge a utilitzar fangs de depuradora com a combustible.