CERDANYOLA DEL VALLÈS
Contradiccions en l'origen de les pudors de l'abocador Elena
CAMIONS L'Entitat del Medi Ambient diu que el motiu és un canvi de ruta dels conductors que porten les bales RESIDUS El regidor d'Espai Públic va admetre fa uns dies a Bellaterra que l'origen de les males olors era el mateix clot
L'origen de les pudors que durant les últimes setmanes se senten a l'entorn de l'abocador Elena –com ara el barri de Serraperera, la carretera de Sant Cugat a Cerdanyola i la B-30/AP-7 a l'altura de la UAB– és diferent segons qui ho expliqui. Mentre l'Entitat del Medi Ambient (EMA) diu que el focus és el canvi de ruta dels camions que duen les bales des de l'ecoparc de Montcada, el regidor d'Espai Públic, Alfons Escoda, assegurava el 15 de febrer a Bellaterra que la pudor sortia de les xemeneies del mateix abocador.
El director de Serveis de Prevenció i Gestió de Residus de l'EMA de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, Joan Miquel Trullols, explicava ahir a El Punt que, arran de queixes veïnals per les pudors, es va detectar que els camioners que duen les bales d'ecoparc havien canviat la ruta “per iniciativa pròpia” per escurçar quilòmetres, passant per l'avinguda de la Ciència i no per la BV-1414. El 19 de gener la situació es va corregir i segons Trullols “es van acabar les queixes”. Trullols argumenta que la pudor que se sent pels voltants de l'abocador ve dels residus acumulats a les plataformes dels camions on s'ubiquen les bales.
Però el regidor Escoda, en la reunió de Bellaterra, va admetre que “el motiu principal” de les pudors era la xemeneia per on surten el metà i el CO2. Així es pot veure en un vídeo al web de la plataforma contra l'abocador de Can Fatjó dels Aurons –abocadorcanfatjo.cat. Per Trullols, en canvi, les emissions de la xemeneia “no arriben als mínims detectables pels equips de mesura”. En una reunió el mateix 19 de gener, entre responsables de diferents administracions, l'Ajuntament de Cerdanyola va encarregar a l'EMA un estudi per determinar l'origen de les pudors i proposar les mesures correctores.
Fonts municipals han explicat que una de les conclusions de l'EMA és la instal·lació de filtres de carboni actiu en aquesta xemeneia. Però Trullols matisava ahir que la col·locació d'aquests filtres ja estava prevista, però que s'ha avançat coincidint amb les queixes veïnals.
Últimes bales al juny
El director de Serveis de Prevenció i Gestió de Residus de l'EMA ha avançat que les previsions de l'ens metropolità és que al juny “s'arribi a la cota màxima” de rebliment del clot. A partir d'aquí, i durant tres o quatre mesos més, es faran els treballs de segellat i la restauració paisatgística de l'abocador. Així es tancarà el procés de rebliment que es va iniciar el 30 de novembre del 2007 i que generarà 3 milions per al consistori.