Medi ambient

CERDANYOLA DEL VALLÈS

CiU s'oposa ara que es portin residus al clot d'Almar

La plataforma contra l'abocador diu que el dret miner és ara de Puigfel, i demana que s'aturin les obres

L'EMD de Bellaterra iniciarà accions legals, polítiques i socials per impedir el projecte

CiU de Cer­da­nyola s'ha posi­ci­o­nat final­ment en con­tra del futur abo­ca­dor de resi­dus d'eco­parc que es vol fer al clot de l'argi­lera que l'empresa Almar té a Can Fatjó dels Aurons, limítrof amb Bella­terra i Sant Cugat. L'alcal­da­ble de CiU, Alfons Escoda, ho va fer saber en el decurs de la pre­sen­tació de la pla­ta­forma con­tra aquest abo­ca­dor, cons­tituïda el 13 de febrer. Els motius que al·lega Escoda són les actu­als pudors de l'abo­ca­dor Elena –reblert de bales d'eco­parc– i la pro­xi­mi­tat amb zones habi­ta­des. El can­di­dat del PP a l'EMD de Bella­terra, Josep Díaz, va expli­car que por­tarà a deba­tre el pro­jecte de l'abo­ca­dor al Par­la­ment.

La pla­ta­forma va fer saber que el dret miner que tenia Almar ara per­tany a la ges­tora de resi­dus Puig­fel. I, com que Puig­fel no té permís d'acti­vi­tats, vol que l'Ajun­ta­ment aturi els tre­balls que s'hi estan fent. Ni Almar ni Puig­fel no van aten­dre ahir les peti­ci­ons d'El Punt.

La pre­si­denta de la pla­ta­forma, Tati­ana Fernández, reclama que el clot s'ompli de ter­res pro­vi­nents de les obres de l'L9 del metro, de la Sagrera i del TAV. L'enti­tat té el suport de 550 sig­na­tu­res i 20 enti­tats de Cer­da­nyola i Sant Cugat.

El pre­si­dent de l'EMD de Bella­terra, Ramon Andreu, va dir que emprendrà “les acci­ons legals, polítiques i soci­als necessàries per atu­rar un pro­jecte d'aques­tes dimen­si­ons” i que con­si­dera que és “la qüestió més impor­tant de tota la història de Bella­terra”.

L'alcal­dessa de Sant Cugat, Mercè Conesa, té “dub­tes” que el paratge de Can Fatjó dels Aurons “sigui el millor emplaçament per aco­llir un futur abo­ca­dor de bales d'eco­parc”. Conesa és par­tidària de con­sen­suar les ins­tal·laci­ons supra­mu­ni­ci­pals que es facin en les fran­ges fron­te­re­res entre muni­ci­pis i vol que l'Agència de Resi­dus de Cata­lu­nya tin­gui en compte l'opinió dels muni­ci­pis afec­tats.

LA XIFRA

3
milions de tones de residus
caben al clot d'Almar. L'abocador Elena té una capacitat d'un milió de tones.

Segons l'alcaldessa, el cas “no és real”, però demana assessorament

C.A.F.

L'alcaldessa de Cerdanyola, Carme Carmona (PSC), assegurava ahir al migdia que el debat a l'entorn del projecte per dur bales amb residus d'ecoparc al clot d'Almar “és parlar d'una cosa que no és real” i que l'Ajuntament “no té cap projecte sobre la taula”. Però el gerent de l'Entitat del Medi Ambient (EMA) de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, Carles Conill, va explicar ahir a El Punt que Carmona va sol·licitar dilluns passat assessorament a aquest ens supramunicipal per ajudar el consistori en els passos que cal fer davant d'aquest projecte. Conill ha volgut aclarir que l'EMA no està fent cap gestió en el rebliment del clot d'Almar, ja que és un procés que depèn exclusivament de l'Agència de Residus de Catalunya. Carmona sosté que la proposta d'ICV-EUiA inclosa en el pla de viabilitat econòmica del consistori aprovat al novembre, en cap moment parla de portar residus d'ecoparc al clot d'Almar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.