CERDANYOLA DEL VALLÈS
La Generalitat declara de “gran interès” fer l'abocador d'Almar
CINC MESOS La decisió la va posar per escrit l'octubre de l'any passat en un document que va fer arribar al consistori de Cerdanyola OPOSICIÓ La regidora de Territori diu que per al govern local (PSC-CiU) el projecte és “incompatible”
La tinenta d'alcalde de Territori i Medi Ambient de Cerdanyola, Laura Martínez, va revelar ahir que el consistori té una carta de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) del 22 d'octubre de l'any passat –i rebuda el 5 de novembre– on la Generalitat declara de “gran interès” la restauració de l'argilera Almar. Segons Martínez, la Generalitat va rebre la petició per fer un abocador d'una empresa privada –Puigfel– perquè és l'administració competent en projectes amb “un impacte ambiental elevat”. Tot i això, el consistori ha d'expedir un certificat de compatibilitat urbanística per autoritzar-lo. Aquest tràmit encara no s'ha començat perquè s'ha demanat més informació de la direcció general d'Urbanisme, però la regidora diu que “és evident que el projecte és incompatible”. Martínez va deixar clar ahir que el govern local (PSC-CIU) no preveu, ni ara ni en el futur, incloure l'abocador d'Almar en el planejament urbanístic ni als pressupostos.
Declaracions dubtoses
De les explicacions de Martínez es dedueix que, tot i el canvi de govern a la Generalitat, el projecte continua sent prioritari per a l'executiu català perquè no s'ha cancel·lat la petició d'informació al consistori. La data revelada ahir per Martínez qüestiona les declaracions que últimament han fet diferents autoritats. Aquest és el cas de l'alcaldessa de Cerdanyola, Carme Carmona, que el 3 de març assegurava que el debat a l'entorn del projecte per dur bales amb residus d'ecoparc al clot d'Almar “és parlar d'una cosa que no és real”. I dimarts passat, l'actual director de l'ARC, Josep Maria Tost, explicava a Sant Cugat que el clot d'Almar era “tècnicament una argilera en explotació” i assegurava que la propietat no havia presentat cap projecte per fer-hi un abocador. Unes manifestacions que Tost va repetir a la trobada que l'endemà va tenir amb la plataforma contrària a l'abocador de Can Fatjó dels Aurons i amb membres de CiU a Cerdanyola. A la trobada va dir que Cerdanyola ja ha complert la seva quota d'abocadors i es va comprometre a encarregar un estudi per saber si hi ha motius tècnics que descartin el clot d'Almar com a abocador.
D'altra banda, la plataforma presentarà dilluns una denúncia a l'Ajuntament on exposa la il·legalitat dels treballs que Puigfel fa a l'argilera Almar.
La plataforma organitza un debat
C.A.F.La plataforma Cerdanyola Sense Abocadors organitzarà el pròxim 7 d'abril –a les 7 de la tarda a l'edifici de l'Altis– un debat amb vuit caps de llista on exclusivament es parlarà de la problemàtica dels abocadors a la ciutat. Els alcaldables que participaran en el debat són Carme Carmona (PSC), Toni Morral (ICV-EUiA), Alfons Escoda (CiU), Manuel Buenaño (PP), Helena Solà (ERC), Carles Escolà (Compromís per Cerdanyola), Ciutadans (Ernesto Colom) i Ramon Andreu (Gent per Bellaterra). Segons la plataforma, el debat vol aconseguir “que els partits justifiquin la seva posició per fer-ne el seguiment després de les eleccions”. El debat el moderarà el periodista i integrant de l'associació Via Verda, Albert Turón. Durant el debat es plantejaran un màxim de cinc preguntes –que es mantindran en secret fins a aquell dia– i cada alcaldable tindrà dos minuts per respondre. Després hi haurà un torn de preguntes a càrrec d'entitats contràries als abocadors i després les preguntes del públic.