Medi ambient

ICV du Ascó I al Parlament pel “cúmul d'incidents”

Els ecosocialistes pregunten al govern pel vessament d'aigua radioactiva i el repten a afrontar el futur de les nuclears

Fonts del CSN admeten que l'últim succés és inusual i que l'estan analitzant

ICV va reunir ahir els alcaldables de les principals ciutats del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre per reforçar l'anunci de la diputada ecosocialista Hortènsia Grau que avui presentarà una pregunta parlamentària al govern per demanar-li què pensa fer “amb relació al vessament d'uns 25.000 litres d'aigua contaminada des del sistema de refrigeració primari cap a l'embornal de l'edifici de contenció”, dijous passat a la unitat I de la central nuclear d'Ascó. L'incident va afectar 14 operaris que treballaven en la recàrrega i que es van mullar els peus amb l'aigua radioactiva, tot i que, segons el titular de la planta, no hi va haver “contaminacions internes en el personal”.

De nivell 0

El succés ha estat catalogat inicialment com de nivell 0 en l'escala internacional per part del Consell de Seguretat Nuclear (CSN), però fonts del mateix van admetre ahir que l'incident és del tot anormal i que, al marge de l'impacte que hagi pogut tenir, s'hi farà una investigació específica per tal d'esbrinar si algú va fer “algun nyap”. De fet, la diputada d'ICV no descartava que el vessament s'hagués originat per “un error humà” i en última instància assenyalava “un relaxament de la cultura de seguretat dels treballadors per l'externalització de serveis” durant la recàrrega. Ascó I està aturat per recarregar el combustible i, de fet, aquesta circumstància hauria minimitzat l'efecte del vessament.

Però el cas és que ICV no es vol quedar en l'incident que va transcendir divendres passat i amb la pregunta parlamentària presentada ahir pretén encetar una autèntica ofensiva contra Ascó I, l'any en què el govern estatal, amb l'aval del CSN, ha de renovar a la tardor el permís d'explotació de la planta per 10 anys més. “Ascó acumula un 40% dels successos notificables del parc nuclear espanyol”, lamenten els ecosocialistes, que insten la Generalitat a “obrir el debat sobre el futur de les nuclears”. “Sabem que no la podem tancar [Ascó I] a l'octubre [quan expira l'actual llicència], però hem de posar una data i que els guanys de l'empresa assegurin el desmantellament i s'inverteixin en renovables”, va insistir Grau, que va emmarcar el seu discurs en el context de crisi nuclear arran de l'accident de Fukushima. Justament aquest context serà l'eix d'una manifestació antinuclear que Ecologistes en Acció anunciarà avui a Madrid pel dia 8 de maig.

LA FRASE

Demanem el tancament de les nuclears i tenim un pla B per garantir el subministrament
Hortènsia Grau
DIPUTADA D'ICV AL PARLAMENT

Calefactaran les vàlvules perquè no es puguin congelar

ICV també avisa que demanarà la compareixença de la presidenta del CSN al Parlament i al Congrés perquè expliqui l'acumulació de successos a Ascó I. Entre aquests hi ha els dos catalogats de nivell 1 al gener, un graó per sobre de la gran majoria de notificables sense significació per a la seguretat (nivell 0). Una de les dues anomalies va ser la desactivació puntual d'un sistema d'emergència de refrigeració per aigua per culpa de les gelades, per la qual cosa, arran d'una inspecció del CSN, s'ha establert com a mesura correctora que aquestes vàlvules s'aïllin millor i s'hi instal·lin unes bandes calefactores per evitar-ne la inoperància per congelació. L'acta de la inspecció del CSN recorda que el dia del succés es va fer ús excepcional d'un calefactor que encara va trigar 38 minuts a tenir les vàlvules operatives, i destaca que les condicions de temperatura de l'incident són “usuals”, tot i que l'empresa que opera la central matisa que es va produir un “fred extrem d'entre 3 i 6 graus sota zero, entre el 23 i el 26 de gener”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

L’hort medieval del monestir de Pedralbes

La Universitat de Girona incrementa les dobles titulacions en l’oferta acadèmica del curs vinent

Inauguren el nou centre cívic el Molí que donarà servei a més de 2.700 persones

LLORET DE MAR

Es veïns dels barris de muntanya de Molins de Rei indignats perquè fan curt amb les cisternes d’aigua

Molins de Rei

Adif ha executat el 65% del soterrament de les vies a Sant Feliu que enllestirà el 2025

Sant feliu de llobregat
Societat

Els socorristes reben vint vegades la dosi segura de radiació solar

Barcelona
Ciència

Mor Maxine Singer, la científica que va posar les normes sobre l’enginyeria genètica

Comencen les obres per fer 192 pisos de lloguer social a Tarragona

Tarragona

Detecten 479 punts d’aigua nous susceptibles d’allotjar una tortuga en perill

RIUDARENES