Medi ambient

Medi ambient

La Generalitat no contractarà els vaixells per netejar el litoral

L'Agència Catalana de l'Aigua –que acumula 2.000 milions de deute– diu que gasta deu euros per cada ampolla

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) va confirmar ahir que aquest estiu no contractarà les embarcacions que durant els últims deu anys han estat les encarregades de la recollida de sòlids flotants a la costa. El motiu principal d'aquesta retallada és el pla de reequilibri econòmic i financer que prepara l'ACA per fer front al seu deute acumulat –de més de 2.000 milions d'euros–, tal com va avançar aquest diari el 19 de maig.

Els responsables de l'ACA van destacar ahir en conferència informativa que el volum de sòlids recollits al litoral s'ha reduït els últims anys (de 1.000m³ el 2003 a 231,4m³ el 2010) gràcies a mesures com ara la millora en la neteja i conservació de rieres, la clausura d'abocadors, inspeccions a les lleres i la millora del sanejament d'aigües residuals i en els sistemes de retenció d'aigües pluvials.

En canvi, el nombre d'embarcacions contractades durant els últims anys (41, l'estiu del 2010) s'ha mantingut o, fins i tot, ha augmentat.

En vista de l'actual situació d'ajustament econòmic de la Generalitat, l'ACA (entitat dependent del Departament de Territori i Sostenibilitat) considera que “l'elevat cost del servei –2,3 milions d'euros la campanya del 2010– posa de manifest que hi ha una elevada desproporció entre el cost i el benefici que ha calgut replantejar”. Com a exemple, l'ACA calcula que, d'acord amb les dades de l'any passat, el cost de recollir del mar una ampolla de plàstic és de deu euros.

LA XIFRA

41
embarcacions
va contractar l'any passat l'ACA, amb un balanç de 231,4 metres cúbics recollits en tres mesos.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.