L'Audiència resol que la caça en barraca no és un delicte penal
Per a l'associació de barraquistes és com «haver tornat a guanyar la Champions»
El futur de la caça en barraca ja no és tan incert com semblava. Ahir l'Audiència de Tarragona va donar un veritable respir als defensors d'aquesta modalitat cinegètica tradicional i molt arrelada a les comarques del Baix Ebre i Montsià. Així després de mesos de retard, es va reunir per primera vegada el tribunal específic de l'Audiència que havia d'unificar criteris sobre la caça en barraca, ja que la secció segona i la quarta havien emès resolucions contradictòries: la primera havia dictat cinc sentències en què es considerava la pràctica de la caça en barraca com un delicte penal contra la fauna; mentre que la secció quarta en va dictar quatre més d'absolutòries. Aquest tribunal integrat per tres magistrats de la secció segona i tres més de la secció quarta, més un president, en aquest cas el president de l'Audiència, Antonio Carril, va deliberar ahir sobre uns catorze recursos interposats per la fiscalia, i va acordar per majoria que la caça en barraca «és un tipus de conducta que no està compresa dins el precepte penal», va explicar Carril. És a dir, que la caça en barraca no es pot considerar per ella mateixa un delicte penal, si bé associada a altres circumstàncies, com puga ser la desobediència a l'autoritat, pot canviar aquesta consideració. De moment, els recursos deliberats ahir es resoldran amb sentències absolutòries que seran en ferm, és a dir, no s'hi pot presentar recurs. Ara bé, l'acord es va prendre per majoria i no per unanimitat. Carril no va voler concretar quants vots a favor i quants en contra. «El vot és secret», va argumentar. Ara bé, tot fa pensar que els magistrats de la secció quarta van votar en contra de l'absolució i els de la segona i Carril a favor.
«Hem guanyat la Champions»
«Per a nosaltres ha sigut com guanyar la Champions», va manifestar el president de l'Associació Cinegètica de Barraquistes de Catalunya, Xavier Fontana, visiblement satisfet. «Ens dóna la raó perquè no es pot comparar l'ús del vesc que és una cola i que es pot netejar amb el verí o els explosius», va argumentar. Per Fontana, aquesta decisió de l'Audiència tornarà a reanimar la caça en barraca que en aquesta última temporada havia estat pràcticament inactiva, ja que molts caçadors van preferir quedar-se a casa que enfrontar-se a multes de milers d'euros i a possibles judicis penals. De fet, des que el 2004 el Departament de Medi Ambient va legalitzar en una prova pilot aquesta pràctica cinegètica s'han celebrat al jutjat penal de Tortosa més d'un centenar de judicis contra caçadors de barraca del Baix Ebre i Montsià i a hores d'ara encara en queden una trentena de pendents. Majoritàriament les sentències del jutjat penal de Tortosa han estat absolutòries, és a dir, s'ha absolt el caçador d'un presumpte delicte penal, però la fiscalia ha presentat recursos a l'Audiència. Són aquests recursos els que a partir d'ahir anirà resolent el tribunal específic.
Capturar sense matar
L'eufòria dels caçadors de barraca era ahir tan gran que fins i tot el seu president es va mostrar partidari de proposar en junta a l'associació de barraquistes la possibilitat de capturar els tords i no matar-los, sinó alliberar-los una vegada se'ls haja netejat la cola. «És un tema que no descartem i que alguna vegada ja hem proposat, perquè el que agrada al caçador és anar a la barraca a sopar i passar-hi la nit, més que el fet de caçar tords per menjar-se'ls», va dir el president de l'associació de barraquistes, Xavier Fontana. Ara caldrà veure com respiren davant les sentències de l'Audiència, que són en ferm, les associacions ecologistes i també la fiscalia.