CERDANYOLA DEL VALLÈS
Un forat que fa por
L'Agència de Residus diu que l'abocador de Can Fatjó dels Aurons no es farà, però es nega a posar una data per desestimar-lo oficialment
Col·lectius locals i tots els grups de Cerdanyola, Bellaterra i Sant Cugat hi són contraris
El projecte de l'empresa Puigfel de fer un abocador per a residus d'ecoparc al paratge de Can Fatjó dels Aurons de Cerdanyola –a tocar de Bellaterra i Sant Cugat– va sortir a la llum el novembre de l'any passat, quan aquest diari va fer públic que el consistori de Cerdanyola valorava la posada en marxa d'un nou abocador a canvi de rebre uns 9 milions d'euros. La mesura estava inclosa en el pla de viabilitat econòmica del consistori. La notícia va posar en alerta els veïns de Bellaterra, que al cap de pocs mesos van constituir la Plataforma Contra l'Abocador de Deixalles a Can Fatjó dels Aurons. Aquest col·lectiu ha liderat la lluita contra aquest projecte amb la col·laboració inicial de la Plataforma Cerdanyola Sense Abocadors, i més tard la dels partits polítics de Cerdanyola, Bellaterra i Sant Cugat.
El clot de l'argilera de Ceràmiques Almar fa por. Por per les seves dimensions –ocupa una extensió equivalent a quatre camps de futbol i té una profunditat de 60 metres– i por també perquè els veïns no volen que s'hi duguin residus d'ecoparc com els que s'estan portant a l'abocador Elena –també a Cerdanyola, a tocar del sincrotró– i que desprenen pudors. I és una por que augmenta perquè els esforços per aturar el projecte no acaben de donar els fruits esperats.
Després que els governs de Cerdanyola, Bellaterra i Sant Cugat aprovessin mocions contràries a l'abocador durant el primer trimestre d'enguany, el 13 de juliol passat la comissió de Territori i Sostenibilitat del Parlament –a instàncies del PP i amb una esmena d'ERC– rebutjava l'abocador, tot i el vot oposat de CiU. Els nacionalistes estaven a favor de no fer aquest abocador a Cerdanyola, però defensaven que l'executiu no pot governar a cop de proposta de resolució.
El director de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost, assegurava divendres passat que l'abocador de Can Fatjó “ha sortit de la llista de candidats i s'arxivarà”, però es negava a avançar una data en què la Generalitat pugui donar oficialment per acabat aquest projecte. Tost recorda que la llei de residus no permet a particulars –en aquest cas, Puigfel– promoure un abocador i diu: “No sé per què Puigfel ha presentat aquest projecte sabent que ho tenia perdut, perquè al darrere no hi ha cap administració pública”. El responsable de l'ARC diu que el 2012 presentarà el mapa d'instal·lacions de tractament de residus de Catalunya i que Can Fatjó “no hi serà”.
Poca informació
Des que el novembre passat es va fer públic el projecte de l'abocador, l'Ajuntament de Cerdanyola i la Generalitat han donat informació amb comptagotes i, sovint, a remolc de la que facilitava la plataforma contra l'abocador i el govern de l'entitat municipal descentralitzada (EMD) de Bellaterra. Puigfel no ha volgut parlar mai. A través de la plataforma i l'EMD, recentment s'ha sabut que, el juliol de l'any passat, Puigfel va demanar a l'Ajuntament un certificat de compatibilitat urbanística i que la sol·licitud de l'abocador a la Generalitat no es va fer fins al febrer d'aquest any. La plataforma i l'EMD també han fet públic que un informe de la Generalitat del març d'aquest any va detectar “irregularitats” a Can Fatjó, com ara que hi havia fites no col·locades, que s'havia modificat una part del perímetre de l'abocador i que la fondària permesa de 20 metres havia arribat fins als 60.
Un dels documents que podrien esdevenir cabdals per aturar el projecte és la no-compatibilitat de l'abocador amb el pla urbanístic. Segons ha pogut saber aquest diari, Puigfel ha recorregut contra la decisió del consistori. Des de l'ARC, Josep Maria Tost considera que el recurs “està fora de lloc” per dos motius: la manifestada incompatibilitat urbanística i la llei de residus. Però, a data d'avui, oficialment l'abocador de Can Fatjó dels Aurons encara és una amenaça i el territori reclama que l'argilera es restauri amb terres netes.
Vuit abocadors
L'argument que més s'ha utilitzat des de Cerdanyola per oposar-se a aquest abocador és que al municipi ja hi ha fins a vuit abocadors. Dos són els més problemàtics: el de Can Planas –de 18 hectàrees–, que encara no se sap com es restaurarà, i l'Elena, on es duen residus d'ecoparc des del 2007.