Medi ambient

Una dècada d'oposició veïnal que ara defalleix

La Plataforma Alternativa a l'Abocador de Cruïlles diu que deixa la batalla judicial a les mans del consistori

“Després de deu anys de litigis, no pleguem, però tenim clar que no en començarem cap més”, sentenciava ahir al vespre el tresorer de la Plataforma Alternativa a l'Abocador de Cruïlles (PAAC), Daniel González. El principal grup opositor al dipòsit de residus de Vacamorta, que es va constituir l'any 2000, va ser artífex de les sentències del TSJC que decretaven la clausura de l'abocador. Però sempre, a través d'un recurs posterior o algun canvi de tramitació, es van trobar que els camions hi continuaven abocant els residus amb tota normalitat.

“Estem escurats”, admetia Rodríguez, que afegia que els membres actius de la plataforma confien ara que l'actual govern de Cruïlles, amb majoria absoluta de l'Avenç, prossegueixi la costosa batalla judicial. “Cada recurs implicava milers d'euros, i un advocat ens va garantir que es podia paralitzar l'activitat, però que calia dipositar un milió d'euros com a fiança per possibles danys i perjudicis”, argumentava, queixós, el tresorer de l'entitat.

Cartells testimonials

Encara ahir, un cartell a l'entrada de l'urbanització de Puigventós testimonia una lluita que, de moment, no té cap mobilització en agenda. “Els adhesius tampoc no duraven gaire; al cap d'una estona algú s'havia encarregat d'anar-los arrencant”, explicava Rodríguez.

Desencís amb les administracions

El desencís dela plataforma amb les administracions va començar quan el Departament de Medi Ambient va correspondre a ICV –que els havia donat suport a l'inici de les reivindicacions– i l'abocador va continuar funcionant tot i les sentències del TSJC. També es van trobar que Política Territorial va transformar “per art de màgia una distància de menys de 500 metres en una altra de més de 1.200”, ja que en comptes de mesurar-la en línia recta la van calcular recorrent els trams de pistes forestals que unien els dos punts. Però el desencís també el fan extensiu a altres veïns que ara els retreuen que, si no s'haguessin organitzat contra l'abocador, l'empresa potser hauria fet algunes inversions al poble. “Ens diuen que per culpa nostra no tenim una piscina com cal”, resumia el tresorer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
llengua

Dos de cada tres catalanoparlants veuen en la llengua, identitat

barcelona
Educació

L’aturada lectiva concentra 83 obres als centres educatius de Barcelona

Barcelona
Societat

Reforç de la presència dels Mossos a l’aeroport del Prat amb una nova comissaria

Barcelona

Inauguren el primer sistema de bany autònom de l’Estat

palamós
Medi ambient

En funcionament prop de 4.000 plaques solars a la coberta dels tallers de l’L9/L10

Barcelona

CCOO i UGT denuncien que Correus deixa la plantilla “al mínim” durant l'estiu

girona
societat

Gran inici del 52è Concurs de Focs d’Artifici amb la Pirotècnia Josman

blanes
filipines

Decreten l’estat de calamitat per les inundacions a Manila

barcelona

Detingut un bomber voluntari per l’incendi de l’any passat

portbou / colera