Medi ambient

Montsià

Un complex divulgarà els valors del delta de l'Ebre

Catalunya Caixa inverteix 1,5 milions d'euros en un innovador projecte a la Tancada

Obrirà el proper mes de març i se centrarà en les aus, la pesca i la producció de sal

Les antigues salines de la Tancada, on als anys noranta es va construir una piscifactoria, són un dels millors llocs del delta de l'Ebre per veure aus i per observar la dinàmica d'aquesta zona humida. És en aquest indret situat al costat de la carretera de Sant Carles de la Ràpita a Poble Nou i al Trabucador, on l'Obra Social de Catalunya Caixa està impulsant un complex per divulgar els valors ambientals del Delta: CX Món Natura Delta de l'Ebre.

S'actua en una superfície de quatre hectàrees, que ja fa anys que és propietat de l'obra social, i on encara queden dempeus bona part de l'obra civil de l'antiga empresa piscícola. Aprofitant els edificis existents, l'entitat ha dissenyat un projecte ambiental “innovador” al voltant de diversos espais “vivencials” que permetran al visitant “copsar la vida al Delta”, segons els seus promotors. “Serà un dels nostres projectes més potents equiparable al de Planes de Son o al de Món Sant Benet”, va manifestar ahir la directora de l'Obra Social Catalunya Caixa, Marta Lacambra.

Observatori privilegiat

Així, en aquest espai que ha recuperat en bona part el seu estat natural, s'aprofitaran els edificis existents per fer-hi una zona de recepció de visitants, un centre d'interpretació que mostrarà la vida canviant al Delta en funció de l'estació de l'any, s'adequarà l'edifici de tres plantes de les antigues oficines per posar-hi aules i s'ha condicionat el terrat com un mirador privilegiat de 360 graus, el més alt del Delta. A més s'aprofitarà una part de les basses de les antigues salines per fer activitats de pesca tradicional i navegar amb pontones de perxar. A l'espai central, es recrearà a escala el funcionament d'unes salines.

Lacambra també va remarcar que el complex crearà llocs de treball i generarà activitat indirecta a les empreses de la zona. Estarà obert tots els dies: de dilluns a divendres hi aniran principalment escoles, i els caps de setmana un públic familiar. Entrarà en funcionament el març de l'any vinent i s'hi pagarà entrada.

Serà un dels projectes d'educació ambiental i divulgatius més potents del Delta. “Donarà valor a aquest territori”, va assenyalar per la seua banda el director de l'àrea de territori i medi ambient de l'Obra Social, Miquel Rafa, que va recordar que els valors ambientals de les antigues salines de la Tancada s'han recuperat arran d'un projecte Life, en el qual també participa Catalunya Caixa i que abasta també la llacuna de l'Alfacada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.