Medi ambient

Baix Ebre

La lluita contra el caragol poma indigna els caçadors

S'oposen a l'assecament, per segon any consecutiu, de l'hemidelta esquerre perquè perjudica la caça d'ocells aquàtics

Demanen a l'administració que només eixugue els quadres on hi ha la plaga

El Departament d'Agricultura va rebre ahir la confirmació oficial de la Unió Europea que podrà tornar a assecar prop de 10.000 hectàrees d'arrossars al marge esquerre del delta de l'Ebre. La mesura es va aplicar l'any passat per primera vegada per combatre la plaga del caragol poma i ja va generar polèmica entre les societats de caçadors del Delta, ja que perjudica la caça d'ocells aquàtics. Si els camps estan eixuts, els ocells no hi van i per tant no s'hi pot caçar.

Enguany, a dos dies de l'inici de la temporada de caça, la polèmica s'ha incrementat i la indignació entre els caçadors –en són uns 2.000 a tot el Delta– encara és més gran. “L'any passat ens ho van vendre com una mesura excepcional. Quants anys més ha de durar?”, es preguntava ahir molest José Pedro Tomàs, president de la societat de caçadors Sant Miquel de Deltebre. “Ens diuen que amb l'assecament s'ha aconseguit un 87% de mortaldat de cargols i enguany n'hem vist més que mai”, afegia per la seua banda el president de la societat de Jesús i Maria també de Deltebre, José Antonio Bertomeu, qui també es va queixar de la manca de planificació de l'administració. “L'any passat es va fer de pressa i corrents i enguany a dos dies de l'inici de temporada de caça no sabem res”, va afegir-hi.

Precisament, avui hi ha convocada una reunió dels caçadors i els pescadors d'angula amb el director dels serveis territorials d'Agricultura a l'Ebre, Pere Vidal.

“L'assecament és una mesura que no només perjudica els caçadors: també els pescadors d'angula i els mariscadors, perquè l'aigua dolça no arriba a la badia”, va assenyalar per la seua banda el president de la Federació de Caça de les Terres de l'Ebre, Manolo Royo, que demana al departament que només s'eixuguin aquelles finques d'arròs afectades per la plaga, aproximadament un miler enfront de les prop de 10.000 que s'assecaran. A l'expectativa de la reunió d'avui, Royo no descarta algun tipus de mobilització conjunta entre caçadors, pescadors d'angula i mariscadors.

LA XIFRA

9.850
hectàrees
d'arrossars s'assecaran a l'hemidelta esquerre a partir de final del mes d'octubre.

Vedats amb aigua salada

L'assecament dels arrossars de la marge esquerra del delta començarà a finals d'octubre, segons va explicar ahir el responsable de la lluita contra el cargol poma del departament d'Agricultura, Hernan Subirats, que va precisar que tot i l'assecament els arrossaires podran continuar cobrat les ajudes agroambientals. L'autorització oficial d'Europa els va arribar ahir, però tardaran unes setmanes a aplicar-la perquè ara estan duent a terme el segon tractament amb saponina contra el cargol poma i per a fer-lo necessiten que els camps estiguen inundats. Subirats lamenta la indignació dels caçadors. “Ens hi juguem la producció d'arròs”, va dir, alhora que va explicar que enguany s'ha buscat una fórmula perquè els vedats de caça es puguen mantenir inundats però amb aigua salada que portarien a través dels desguassos que desemboquen al mar. “Això afavorirà la lluita contra el caragol, ja que l'aigua salada els és letal”, va argumentar Subirats. Paral·lelament negocien amb la Comunitat de Regants perquè aquestes finques siguen les primeres a rebre l'aigua dolça a la primavera, perquè la salinitat del terra no afecte la campanya d'arròs de l'any que ve.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.