Medi ambient

Coll Cardús: l'abocador del Vallès que mai es clausura

Actiu des dels anys seixanta, no es va començar a controlar i gestionar fins al 1985

La lentitud per trobar una alternativa n'ha ajornat el tancament; l'últim, previst l'any 2011

Fins a sis vegades s'ha incomplert
el termini per tancar l'abocador
L'ARC ha de dir aquest any on es faran les noves instal·lacions

Aquest desembre es produïa l'enèsim incompliment de termini per tancar l'abocador situat a la finca de Coll Cardús de Vacarisses, que fa 27 anys que és gestionat per l'empresa Tratesa (grup Hera), però que dècades abans ja rebia deixalles de manera incontrolada fins que diversos episodis de contaminació van obligar les administracions a controlar-lo. Fins a sis vegades, des del 1985, s'han incomplert els terminis per clausurar-lo [vegeu l'apartat de cronologia].

L'abocador va ser objecte de diverses ampliacions fins que el 1999, després de reiterades queixes des de Vacarisses, es va aprovar un pla especial d'ordenació i tancament de l'abocador aprovat pel consistori i per la Generalitat, i es van pactar amb l'empresa mesures correctores. No es va fixar una data de tancament, sinó que es clausuraria quan les deixalles arribessin a unes cotes determinades, i l'empresa va calcular que passarien entre set i deu anys.

El pla sí que va servir perquè els municipis de la comarca s'haguessin de posar d'acord per buscar una alternativa. Per aquest motiu, es va crear, en el marc del Consell Comarcal, un consorci de gestió de residus. A més, l'abocament a Coll Cardús de farines càrnies arran de la crisi de les vaques boges i de terra provinent de les obres prèvies del Fòrum 2004 va accelerar la necessitat de trobar una alternativa per por que la vida de l'abocador s'escurcés.

I en aquest punt es va posar de manifest la incapacitat dels municipis per posar-se d'acord. Per això, el 2003 es va encarregar a l'Institut Cerdà un informe, el qual va acabar proposant replantejar el model de recollida –només 10 de 23 municipis feien la recollida d'orgànica obligada per llei des del 1999– i sis indrets on instal·lar el nou abocador.

La proposta va obrir la caixa dels trons, amb la creació de diverses plataformes veïnals contràries a les ubicacions seleccionades i els diversos consells d'alcaldes convocats van posar de manifest la incapacitat de posar-se d'acord perquè cap volia assumir el llast de tenir un abocador al seu municipi.

Es va acabar traslladant la decisió de tot el procés a al Generalitat, que va entrar al consorci de residus mitjançant l'Agència de Residus de Catalunya (ARC). L'abocador es faria a l'antiga Argilera Elena de Cerdanyola i es construiria un centre de tractament de residus (CTR) dins de la finca de Coll Cardús, fet que permetria tancar-lo. Des d'allà sortirien le bales inertitzades per omplir el nou abocador.

La dilatació del procés ha acabat amb el nou dipòsit de Cerdanyola ple i tancat aquest desembre amb residus que no venien de Coll Cardús, sinó de l'ecoparc II de Montcada i Reixac. L'ARC admet que el tancament de Coll Cardús està en fase final i és qüestió de setmanes; a més ha de dir en breu el nou emplaçament per a l'abocador a la comarca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.